Er livvidden viktigere enn KMI (Kropps Masse Indeksen)?

Foto: Forskning.no

images 

Livmålet ditt sier mer om helsa di enn KMI, så ta frem målbåndet og se hvordan du ligger ann. Dette forteller ny forskning oss. Dersom du har en liten eller kanskje en stor ”bilring” rundt livet, da er det en mager trøst at du er normalvektig. Nyere forskning viser at det er en klar sammenheng mellom livvidden og risikoen for å rammes av hjerte-karsykdommer, kreft, pusteproblemer og tidlig død. Amerikanske forskere har samlet data fra mer enn 10 undersøkelser som  til sammen har mer enn 6000 000 deltakere fra store deler av verden.

Konklusjonen de kom frem til var at menn med en livvidde på 109 cm eller mer hadde 50% høyere dødelighet enn menn som målte under 89 cm rundt livet. Det samme gjelder også kvinner, men denne undersøkelsen er gjort spesielt mot menn .Sammenhengen mellom livvidden og faren for sykdom er også tilstede blant de som hadde normal KMI.

Det er derfor forskerne advarer mot at normal KMI kan være misvisende, da denne verdien ikke sier noe om fordelingen av kroppsfettet. Så har du litt ekstra fett rundt magen, så prøv å gjør noe med det, enten ved mer bevist kosthold eller kanskje enda bedre en kombinasjon av fornuftig kosthold og fysisk aktivitet.

Undersøkelsen sier at:

  1. Hver gang livvidden øker med 5 cm, stiger dødeligheten med 7%
  2. Helsemyndighetene anbefaler at menn holder livvidden under 94 cm. Er den mellom 94 – 102 cm øker risikoen for diabetes 2 og hjerte- kar sykdommer. Er midjemålet over 102 cm er risikoen for å få disse sykdommene mye høyere.

Kilde: Mayo Clinic