Terskeltrening er det løsningen for å få gode resultater i lange løp eller?

 

 

Ingrid Kristiansen PT Løpemaskin

Treskeltrening har vært et virkelig motebegrep de siste årene, og her vil jeg sterkt advare de som tror en kan gjøre nesten all trening som terskeltrening. Dette går bra en stund, men så vil det garantert gå rett vest!  Du  lurer kanskje på hva jeg mener med en terskel økt? Mine terskel økter var økter på 5 – 10 km i en fart med puls under terskel. Altså jeg bygget opp en kapasitet slik at jeg kunne løpe lenge på god fart uten at det kostet så mye. Dette er en treingsform som ofte gjøres feil og mange løper disse øktene for fort og hardt, slik at den ene eller de to interbvalløktene man skal ha i løpet av uka ikke blir av den kvalitet man ønsker. Defor bygg deg forsiktig opp men “min” type terskeløkter. Selv hadde jeg 1 – 2 terskel økter i uka og for meg fungerte det meget bra. Enkelte perioder hadde jeg opp i 3 terskel økter i uka ved siden av 2 intervall treninger (av totalt 14 økter), det ble i meste laget og jeg ble sliten. Jeg justerte meg tilbake til 2 terskel økter igjen og da fikk jeg fremgang igjen.  Her er det en fin balansegang som en må føle på selv som utøver. Jeg har tidligere forklart at de typer vev som utvikler utholdenheten i det lange perspektiv trenger lang tid, og det er treningsmiksen mellom intensiv og rolig som er den sikreste veien. I tillegg trenger de hardere vevstypene som sener, brusk og beinsubstansen denne lange mer rolige tilvenningen (adaptasjonene), ellers blir man garantert skadet.

Jeg har tidligere også referert til tyske roere, jeg antar dette var østtyskere, selv de tålte ikke den harde, kortsiktige treningen.        ( Det som aldri står omtalt i slike rapporter er at mange forskningsforsøk var gjort med utøvere som var kontinuerlig fulldopa fra de var unge, det er ikke tilfeldig at avlastningen eller hvile/restitusjon betegnes for anabol fase. Når ikke dopa utøvere tåler den harde, intensive treningen, så er det ikke noen grunn å tro at reine utøvere tåler det noe bedre, det er vel heller dessverre omvendt)

bilde 1

Langdistanseløping er en global aktivitet, uansett hvor en er i verden, er det alltid noen som løper (i motsetning til vår nasjonal vinteridrett som bedrives av ganske få). Vi har gode klimatiske forhold til løping i Norge, men på vinterstid kan det by på noen utfordringer. Det er her tredemølla kommer inn, den har sørget for at jeg i min tid som langdistanse løper var fullt ut konkurransedyktig i forhold til de fleste av konkurrentene mine som bodde eller dro til varmere strøk vinterstid.

Det er her det er viktig å poengtere at de fleste fungerer og trives best når de befinner seg i sitt hjemlige miljø. Da slipper du lange slitsomme reiser, du har kontroll på all maten du spiser osv. Det kan bli noe kjedelig å dra bort for å trene, det kan bli litt lite å ta seg til, utenom å tenke på treningen og seg selv.

Tredemølla gjorde at jeg kunne fungere hjemme i en vanlig familiesituasjon 12 måneder i året. Det er dette jeg kaller en optimal situasjon for å oppnå god treningsvekst, å kunne trives og fungere vanlig hjemme med familie og venner.

Om vinteren fant jeg en fin miks mellom ski gåing og løpetrening (mølletrening/men også noe løping ute) som var ideell for meg. Du er kanskje en annen type som trenger litt avbrekk fra vinter Norge, men vær klar over de utfordringene du får når du kommer hjem fra varmere strøk til kalde Norge.

Det er da lett å bli syk, og da mister en noe av den gode treningseffekten en hadde når en var i varmen. Denne tabben har mange idrettsutøvere gjort dessverre. Lykke til med løpetreningen. Husk du trenger ikke å reise langt bort om vinteren dersom du har en tredemølle tilgjengelig og ikke minst motivasjon til løpetrening i mørketida.

LYKKE TIL!!

Trenger du noen råd og tips ta kontakt!! Jeg hjelper deg gjerne!!