Hva er det med trening som gjør at vi føler oss så bra?

 

 

Regner med at du har det som meg, at du føler deg bra på alle måter etter en treningsøkt. Hvorfor er det slik? Dette kommer av de fire stoffene serotonin, dopamin, noradrenalin og endorfiner spiller viktige roller i koblingen mellom fysisk aktivitet og hjernen. Når vi er i bevegelse belønnes vi med at vi får et kick og at vi føler oss bra.

Serotonin gir oss en følelse av tilfredstillelse og ro. Dopamin gir oss en belønning i form av velvære. Noradrenalin gjør at vi føler oss aktive og spreke.

Men vi har også endorfinene som virker nesten som morfin, de demper smerten og øker følelsen av velvære. Endorfinene ble oppdaget på 1970 tallet og er som kroppens egenproduserte morfin.

Bare 30 minutter trening kan gi en endorfindose som tilsvarer 10 mg morfin, som er en ganske høy dose. Når vi er fysisk aktive, skiller hjernen ut alle disse stoffene.

Det skjer uansett hvor gammel vi er eller hvor mye vi har trent tidligere. Intensiteten på treninga har heller ikke noe å si. Utskillelsen skjer ganske raskt etter treninga , bare 5 – 15 min etter treningsøkta og virkningen kan vare flere timer.

Det skjer enda mer i hjernen enn at disse 4 stoffene øker. Hvordan akkurat hjernen påvirkes av fysisk aktivitet, er ganske fascinerende. Hjerneforskere har funnet ut at hjernen er mye mer påvirkelig og foranderlig enn man før hadde trodd. Hjernen forandrer seg hele livet ved at nye hjerneceller og koblinger mellom cellene skapes. Og dette skjer mer effektivt hos personer som er fysisk aktive.

Kilde: Erickson : ”Exercise training”