Hvor ofte bør man bytte treningssko?

Foto: Sylvain Cavatz

IMG_4232

Dette er et spørsmål jeg ofte får fra mosjonister på alle plan og det er ikke noe enkelt svar på dette spørsmålet. Det aller viktigste er hvor ofte bruker du de forskjellige trenngsskoene; sykkelsko, joggesko og innetreningssko? Jeg anbefaler mine kunder å bytte sko når de føler at skoene ikke gir den støtten, den dempingen som de ønsker. Da er skoene kanskje litt for slitt og trengs å byttes ut. Dersom vi deler inn treningssko i tre grupper;

 

Joggesko: Lurt å bytte de ut etter ca.800 – 1000 km. dersom du løper ca. 20 km i uka kan du bruke samme paret ett år. Det er lurt å skifte ut joggeskoene etter 1,5 år, da støltdempingen avtar ved aldring. Dersom du får noen småskader og skoene dine er litt ”gamle” er det nok lurt og skifte de ut. Jeg anbefaler ivrige joggere og ha to par joggesko parallelt, slik at man får forskjellig ”belastning” ved bruk av de forskjellige skoene.

images

Sykkelsko: Selv er jeg nok ikke så flink med sykkelsko, så jeg bruker de til de faller fra hverandre og det er nok ikke så lurt. Skal du kjøpe sykkelsko behøver du ikke å kjøpe de dyreste (det er litt avhengig av hva du skal bruke de til), men det er viktig at har en fast såle (bunn) og er laget av lær og ikke plast. Føttene puster bedre i lær derfor er det best. Klikkfestene er også viktig og de kan holde lenge om man strammer opp og vedlikeholder skoene noe etter bruk.

index

Innesko: Her er det vanskeligere å gi noen eksakte råd, da det er avhengig av hvordan skoene blir brukt. Jeg anbefaler deg til å følge med litt selv, begynner dempingen å bli noe dårlig skift sko, det samme gjelder også når skoene begynner å bli glatte.

Lykke til med treninga både inne og ute!!