Høst og mørketid

DSC00269 kopi

Høst   er en tid mange bruker til kursing og nye aktiviteter. Det kan være kurser av alle slag, eller starten på en eller annen fysisk aktivitet.

Jeg vil her gi deg noen gode råd hvordan du kan vurdere forskjellige tilbud innen fysisk aktivitet.

Det fins mange trendbølger innen trim og mosjon. Du har sikkert fått servert treningsmetoder i ukeblader og magasiner, – der du skal gå opp og ned på en krakk, eller du skal stå i stua og dra i en strikk eller hoppe rundt med en ball. Man trenger ikke mye fantasi for å skjønne at dette greier man ikke å gjøre mange gangene før man er lei og totalt ferdig med aktiviteten.

Det de fleste glemmer i sin presentasjon av nye treningsmetoder er at friske sunne mennesker skal ha lyst til å holde på med aktiviteten, helst så lenge de lever,  da vil aktiviteten virkelig ha en helseeffekt. En måte å vurdere aktivitetstilbudene på er å gjøre en “dimensjonsanalyse”

  1. Den praktiske  dimensjon: Det er en stor fordel at aktiviteten er enkel, lett, skånsom og naturlig å utøve. Det beste er å være uavhengig av medlemskap, åpningstider og fasiliteter. Aktiviteten og utstyret som trengs skal heller ikke være for kostbar. Aktiviteten eller treningen skal heller ikke ta for lang tid, det beste er om man kan være i sitt nærområde. Da er sjansen for å få gjennomført den i en travel hverdag mye større.
  2. Den fysiske dimensjon:Aktiviteten skal gi fysisk og naturlig stimulering av mest mulig av kroppen, dvs. den skal helst aktivisere flest mulige muskler. Langrenn, stavgang og svømming er eksempler på slike aktiviteter. Sykling og jogging/løp gir liten stimulering av overkroppen., og er derfor ikke så effektiv. Mange aktive muskler gir ekstra god stimulans av kroppens viktigste muskel, nemlig hjertet. Og dersom vi får trent flest mulig muskelgrupper når vi trener er sjansen for å få et høyere hvilestoffskifte når vi setter oss ned og hviler etter aktiviteten.
  3. Den psykiske og rekreative dimensjon: Vi lever i en tid der stress, tidspress og utbrenning er stadig økende. Behovet for hvile, rekreasjon og avkopling fra denne type belastning er derfor stadig større i dag. Forskingen kan i dag dokumentere at opphold ute i naturen gir best effekt for rekreasjon og avkopling. Men selvfølgelig må du da like og være ute og trene ellers er ikke dette noe du vil fortsette med.
  4. Den sosiale dimensjon: Gjør du noe sammen med andre vil du få enda en dimensjon på kjøpet, nemlig den sosiale. Fellestreninger innendørs kan være underlagt veldig stram instruksjon eller har høy og støyende musikk, denne treningen er derfor ikke særlig sosial. Så mitt råd er og finne en god venn/veninne og gjøre den fysiske aktiviteten/treningen sammen med.

 

LYKKE TIL!!

HILSEN INGRID KRISTIANSEN