Betyr livsstilen vår mye for hvor gamle vi blir?

 telomere

Nyere forskning viser at måten vi trener, spiser og bl.a. takler stress på kan avgjøre hvor fort vi blir eldre og hvor lenge vi lever. Det er her telomerenene våre spiller en stor rolle.

Hva er så telomerenene? Telomerenene er endebiten på kromosomene våre. Denne nye forskningen forteller oss at dersom vi tar vare på disse endebitene, kan vi holde oss ung mye lengere. Disse telomerenene har stor betydning på livet vårt, de bestemmer hvor lenge vi lever, hvor ung vi ser ut og hvordan vi har det med oss selv underveis.

Du kan trene deg 9 år yngre:

Lengden   på telomerenene har avgjørende betydning for hvor ung kroppen din er . Jo mer du trener , desto lengere er telomerenene og det kan forlenge livet ditt med flere år.

Telomerer:

Telomerer er gode indikatorer på aldringsraten. Det er snakk om bunter av DNA som finnes på slutten av kromosomene i alle celler. De hjelper til med å beskytte, kopiere og stabilisere kromosomendene. De har blitt sammenlignet med plastikktuppen på skolissene, fordi de hindrer kromosomendene i å bli frynsete og klistre seg til hverandre. Telomerlengden i hvite blodceller har vist seg å henge sammen med aldring i mange forskjellige organer, som hjertet, muskler, bein og blodårer.

Kilde: College London