Mølletrening noe for deg?

 

Å bruke puls som mål på trening er heller ikke bare bare, for hvilken puls skal jeg ha til den og den treningen? Her er det også mange misforståelser, utfordringen er nemlig at det aldri fins en puls. Terskelpuls, makspuls osv. er dynamiske verdier som varierer innenfor et intervall fra dag til dag. Variasjonen er avhengig av formen din, jo bedre form jo mindre svingninger, er du i dårlig form er det store variasjoner fra dag til dag. Så var det ti tusen kroners spørsmålet, hvilken puls skal jeg da ha til den og den treningen.

Du skal ikke være for opptatt av pulsen, men trenden til pulsen. Det vil si, det er hvordan pulsen utvikler seg under treningen som gir den viktigste informasjonen om du trener riktig. Det forutsettes at man har litt erfaring i hvordan man belaster i starten av en økt. Skal man trene langtur, så begynner man normalt relativt rolig, og starter man på en intervall så tar man i en del, men man legger ikke ut i fullt firsprang. Det er to hovedtrender du skal følge med på.

  • Pulstrenden i forløpet av den aktive treningen
  • Pulstrenden i eventuelle pauser

Som du skjønner, skal det være noen mening i å kontrollere trening med hjelp av trendanalyse, – så er du avhengig av å gjøre dette mens du trener, altså i sann tid. Det er derfor greit å bruke en pulsklokke.(Å gjøre analysen i etterkant er til liten hjelp da justeringer ikke lenger er mulig)

Faller pulsen din under treningen er det grunn til å anta at du ikke tar særlig i. (Antar at du ikke startet med alt for stor intensitet)

For intervall og fartslek tyder det på at treningen er lite effektiv, og treningsformen ligner mer på en rolig langtur. Treningen er monoton, lite forskjell mellom drag og pause. Dette er en trend som kan være OK på en langtur av og til, men det kan neppe kalles for noe intervall eller fartlekstrening.

Jevn puls tyder på at stoffskiftet ditt jobber i en stabil tilstand (steady state). Du vet da at du trener aerobt. Dette er konservativ og sikker trening som alltid tilhører majoriteten av en sunn treningsmiks.

Du er flink til å løpe jevnt og trutt, og har god kontroll. Alt tyder da på at du også har en helt jevn pulstrend i pausen, dvs. pulsen kommer ned på samme nivå til samme tid (stiger som regel noe, men ikke for mange slag).

Du har en stigning i pulsen under treningen, kanskje den mest vanlige trenden. Utfordringen er da å ikke ha for stor og for rask stigning.

Stigningen indikere en progresjon i belastningen. Fra treningslæren vet vi at vi må ha en overbelastning for å skape vekst i formen. Siden utholdenhet mer eller mindre baserer seg på aerobe prosesser er det da essensielt at overbelastningen er av aerob karakter.

Altså, belaster du så mye at du også har koplet inn for mye anaerobe prosesser, – så kan treningseffekten bli usikker, – eller i verste fall skadelig for den aerobe kapasiteten. Her er det pulstrenden i pausen forteller mye. Har du en stigning i pulsen under  dragene er det et tegn på at du er fokusert og motivert til å ta i.

Har du samtidig en klar trend på at pausepulsen også faller mer eller mindre som før, ja da kan du bare fortsette. Det er når pausepulsen ikke vil gå ned du skal begynne å bremse.

Har du ikke fanget dette opp tidsnok, kan det være vanskelig med flere drag. Stoffskiftet er nå så opptatt av å rydde opp i kroppen, at det nesten ikke er noen “pulsslag” tilgjengelige til selve løpingen. Nå er det ikke mye vits i å fortsette. Normalt bør man ikke trene opp til et såpass høyt nivå som dette. Denne type belastning hører til konkurranser og til testløp.

Fordeler med mølletrening:

Konstante og veldig kontrollerbare treningsbetingelser. God kvalitetskontroll om man har erfaring og kunnskap om hvordan treningen skal gjennomføres. Man kan trene i kortbukse, dvs. full bevegelsesfrihet. Kan unngå trening på glatt og vanskelig vinterunderlag,  spesielt ved løping på noe hastighet.

Slipper å trene langs mørke og trafikkfarlige veier, fortauet er ofte også borte vinterstid, man er nødt å løpe i veibanen. Man får et veldig økonomisk og effektivt steg på ei mølle, med god stegfrekvens.

Man har gode muligheter til å trene stayeren sin, dvs løping i stor, jevn fart over lengre tid. Veldig god trening på det å fokusere og konsentrere alt rundt løpingen.   Man kan fint greie seg med å være hjemme hele treningsåret. Simulerer godt trening i varme strøk. Om man løper i 20 grader C, føles det fort som om man er i høyere temperatur pga. den dårligere luftvekslingen man har når man står på stedet hvil.

Ulemper med mølletrening:

Ingenting er så godt som originalen, dvs. løping under forhold som tilsvarer konkurranseforholdene. Husk den relative bevegelse mellom fot og underlag nå er totalt omvendt, det er underlaget som beveger seg og ikke du.

Steget er derfor annerledes på mølle. Det er spesielt leggmuskulaturen som får for dårlig trening. Jeg hoppet en del på stedet hvil (i serier på flere minutter, kun kroppsvekt) for å kompensere for dette. Jeg anbefaler dere virkelig å jobbe med legg muskulaturen dersom det meste av løpinga foregår på mølle. Dere kan ta lette vristhopp eller tå/hev. Kan være noe monotont og kjedelig, men dette er avhengig av din egen motivasjon.

Kan være farlig, man kan ramle av mølla og skade seg. Det er derfor viktig å ha flere nødstopp-brytere lett tilgjengelig, samt rekkverk man kan løfte seg opp på. Kan være litt for målbar trening for noen, spesielt de som henger seg opp i bagateller og overvurdere disse i forhold til de viktige tingene. For noen går det da sport i det å prøve å “løpe fra mølla” for ofte.

Noen møller bråker mye, andre krever en del vedlikehold. Ingen/lite kontakt med frisk luft og natur. Du kan ikke trene sammen med noen, det blir ensomt på mølla. Løping på mølle er litt for lett i forhold til originalen, ingen luftmotstand gjør at det “koster” litt mindre. Noen kompenserer dette med en liten vinkel på mølla, men kun “bakkeløping” kan ødelegge steget ditt. Jeg løp bare helt flatt.

Konklusjon:

Jeg har mye å takke mølla mi for. Miksen av langrenn og mølleløping er kanskje en av forklaringene til min suksess, men dette forutsetter selvfølgelig at du også liker og kan gå på ski. Ingen annen trening gir så god kontroll av treningen som mølletrening.

Man skal imidlertid  være klar over at for mye kontroll, for ofte, heller ikke er bra. Enhver trening blir da fort en prestasjon (og det blir veldig slitsomt i lengden). Mølla sørget for at jeg kunne leve et normalt familieliv her i  Norge hele året.

Trening og andre vanlige aktiviteter fungerte da i harmoni og balanse med hverandre. Mitt inntrykk av de såkalt “profesjonelle” løperne som må reise bort og kanskje også til høyden for å trene, får for lite vanlig hverdagslig stimulans. Det blir rett og slett for lite å tenke på utenom sin egen kropp og trening. Mange kommer også hjem overtrent og med mageonde og sykdom.

 Trenger du råd og hjelp om trening som skal føre deg til dine mål!

Ta kontakt