Hva er D-vitamin godt for, og hvorfor er det så viktig å få nok?

 

FullSizeRender

Vinteren og mørketiden er tøff her oppe i den kalde nord. Det er mørkt når vi går på jobb og det er mørkt når vi kommer hjem. De fleste av oss får for lite dagslys nå på vinteren selv vi  som har jobb utendørs, og som får med oss det lille lyset vi kan får også på vinterstid. Men det viser seg at har lite eller ingen effekt på D – vitamin tilskuddet. Men hva skal vi da gjøre for å få nok   D – vitamin? Det er viktig både for helsa og ikke minst for at vi skal beholde humøret gjennom mørketida. Det trenger ikke være så vanskelig å sikre seg nok D – vitamin, men man må bare være litt bevisst sine valg.

Sol: Er uten tvil den viktigste D – vitamin kilden, men det kan være vanskelig å få nok på vinterstid her i Norge. Vintersolen hjelper lite eller ikke noe på D – vitamin tilskuddet dessverre. Dårlig nyhet for alle oss som trodde at vintersolen hjelper oss som jobber mye ute i sol og allslags vær, med å få nok D – vitamin, men den gang ei. Fra November til April kan dessverre ikke huden produsere D – vitamin her i nord, så skal vi få disse D – vitaminene fra sola må vi nok dra til sørlige breddegrader i løpet av den lange vinteren som vi har i Norge.

Mat: Det er dessverre også vanskelig å få nok D – vitamin gjennom maten, da det er begrenset hvor vi finner dette vitaminet. Fisk er vel den beste D – vitamin kilden, så det er lurt å spise fet fisk til ett eller flere måltider om dagen , spesielt nå i mørketida.

De beste D – vitamin fiske kildene er:

 1. Laks
 2. Makrell
 3. Torskelever
 4. Ørret
 5. Ansjos

For å nevne noen. Noen matvarer blir tilsatt D – vitaminer, som for eksempel melk, smør, margarin. Men det tilsettes så lite at man skal spise mye for at det skal dekke dagsbehovet. En sikker D – vitamin kilde er derimot tran, så drikk tran i de månedene med R.

Hvorfor er det da så viktig å få i seg nok D-vitaminer?

 1. Sterkere tenner
 2. Motvirker benskjørhet
 3. Tar opp kampen mot kreft
 4. Blir i bedre humør
 5. Lavere sjanse for å få diabetes
 6. Reduserer blodpropp faren

Så ved å se alle farene man er utsatt for ved å få i seg for lite D – vitaminer, er det nok lurt å prøve og være bevisst hva man spiser. Da spesielt om vinteren når solen ikke kan hjelpe oss med tilførsel av dette viktige D – vitaminet.

Kilde: I Form