Kan du dette om trening ?

1. Low responder: Det er en peson som responderer lite eller ingenting på trening.

2. Tabata: Det er en Japansk treningsfilosofi der de hevder at du kan få større effekt av treninga dersom du presser maksimalt i kort tid av gangen. Det kan være for eksempel full innsats i 20 sek deretter helt rolig i 10 sek dette gjør du i ca. 4 min. Ikke særlig smart spør du meg!

3. Kreatin: det er et stoff som finnes naturlig i kroppens muskler, det hjelper deg til å utføre fysiske anstrengelser. Kreatin hemmer bl.a. for eksempel melkesyreproduksjon og er med på å bygge opp musklene Vi får i oss kreatin ved å spise fisk, fjærkre og oksekjøtt bl.a. men man kan også ta dette stoffet som et kosttilskudd.

4. Melkesyre: Det har vel de fleste følt på kroppen. Det er et stoff som virker lamende på kroppen dersom vi bruker noen kroppen mer enn vi er vant til. Dersom vi jobber med meget høy intensitet (høy puls) . Dette kan vi oppleve ved for eksempel å løpe for fort (altså med for høy intensitet) eller trener HIT. Da har vi ikke nok oksygen i blodet til å transportere bort melkesyra og dette kan ofte føles som en ubehagelig smerte i musklene.

5. HIIT: Dette er en forkortelse på ”High Intensty Interval training” dette er en treningsform som bygger kun på korte intensive programmer med veksling mellom moderat og meget eksplosiv trening. En slik treningsøkt kan vare fra 4 – 30 min, men de som har utviklet denne treningsformen mener du får svært god effekt av denne korte tiden. Men det jeg har lært og erfart av trening gjennom 40 år er at det er ingen raske tøffe snarveier.

6. Sirkeltrening: Gammel god form for styrketrening der du kan ha mange øvelser (kan være styrkeøvelser og kondisjonsøvelser9 som gjøres for eksempel 45 sek og der du har 15 sek pause før neste øvelse. Kan være lurt og ha 10 – 15 øvelser som kan gjentas et par ganger

8. Cooper – testen: 12 min løping og se hvor langt du greier å løpe. Dette er en fin kondisjonstest.

9. Pronasjon: Dette er en betegnelse hvordan foten lander ved løping. Hos noen ruller foten enten for mye innover eller utover, men dette kan man i dag fikse ved riktig sko.

10. Intervalltrening: treningsform der du vekselvis varierer mellom hard trening og lett trening. Viktig at man ikke tar i for hardt, da kan denne treningen gjøre deg i dårligere form.