Er maten du spiser er viktig for dine prestasjoner?

IMG_7495

”Din mat din medisin”

De fleste er enige om at det er viktig at den maten vi spiser har betydning for helsa vår og ikke minst for de fysiske prestasjonene våre. Men diskusjonene og uenigheten kommer først når det er snakk om hva som er et godt sammensatt og sunt kosthold. Det skrives så mye om mat (hva som er bra/dårlig) i både ukepresse og dagspresse, at enhver kan bli ganske forvirret. Dårlig kosthold kan føre til   reduksjon i vår fysiske og psykiske ytevne og kan føre til forskjellige sykdommer, men for de fleste av oss som ikke er veldig aktive på den fysiske front får vi vel OK tilførsel av de fleste næringsstoffene ved godt ”gammeldags” Norsk kosthold (ikke for mye ”ferdig tygget” mat).

For å forstå hva som er viktig for oss å få gjennom kostholdet vårt er det nyttig å vite hvilke næringstoffer som er livsnødvendig.

Alt vi spiser og drikker kalles næringsmidler eller matvarer. Matvarene blir delt opp etter innholdet de har av næringsstoffer. Næringsstoffene deler vi inn i hovedgruppene:

  1.  Karbohydrater
  2.  Fett
  3.  Protein
  4.  Mineralstoffer
  5.  Vitaminer
  6.  Vann
  7.  Kostfiber

Karbohydrater, fett og proteiner er de energigivende næringsstoffene. Mineralstoffene er sammen med vitaminene livsviktig for mange prosesser i kroppen. Det er derfor nødvendig at vi får tilført nok av de gjennom maten. Er maten vi spise for fabrikk laget kan noen av disse viktige stoffene mangle, og vi får da for lite av disse stoffene. I lengden kan dette føre til mangler av stoffer som er livsviktige for å fungere 100% både fysisk og psykisk.

Vann er nødvendig for å opprettholde rett konsentrasjon av ulike stoffer både i -, og utenfor cellene. Det er derfor viktig for idrettsutøvere og mosjonister og tilføre kroppen nok væske ved fysiske anstrengelser. Kostfiber er viktig og ha i rette doser da de hjelper til at tarmfunksjonen fungerer normalt. Men for de fleste av oss er det vanskelig og velge rett hver dag, men det er lurt og holde seg til de grunnleggende 3 matvaregruppene:

  1.  Brød av sammalt mel, fullkornprodukter, havregrøt, ris mm
  2.  Melk og melkeprodukter; ost, yoghurt etc.
  3.  Poteter, alle grønnsaker, belgfrukter, frukt og bær

Vi bør (helst hver dag) spise noe fra alle tre gruppene hver dag. Da vil kostholdet vårt bli bra sammensatt. Det som vi trenger av matvarer utover disse tre hoved matvare gruppene er : Kjøtt, kjøttvarer, fisk, egg.

 Kilde: Helsedirektoratet