Blir man tykk av stress?

 

Ønsker du å gå ned i vekt, bør du ikke stresse så mye. Selv om du trener og spiser sunt, er det ikke sikkert du går ned i vekt. Livet ditt må ikke være et kav og stress, fordi da er det lite sannsynlig at du får den effekten av trening som du ønsker.Fordi du blir frustrert øker du kanskje treningsmengden, spiser enda mindre eller kanskje du bare gir opp, mens det kroppen din egentlig trenger er mer søvn og mindre stress.Forskning viser nemlig at for lite søvn og stress kan hindre deg fra å gå ned i vekt.

Stress og kortisol: Når du er stresset, får hjernen din beskjed om at det er “fare på ferde” og reagerer som i andre   faresituasjoner ved å skille ut adrenalin  og frigjøre energi slik at du er klar for kamp eller flukt. Deretter utskilles kortisol, som forteller kroppen din at den trenger mer energi, altså at du må spise.Problemet med dette er at i motsetning til andre virkelige faresituasjoner,  har du ikke brukt noe ekstra energi når du blir stresset. Du føler deg sulten allikevel. Det som ofte skjer er at en spiser mer enn en trenger. Og maten en velger i slike situasjoner er ofte energi rik.

Viktig med litt kortisol: Kortisol er et livsnødvendig hormon som produseres i binyrebarken. Det er kroppens viktigste glukokortikoid og det spiller en sentral rolle i glukoseomsetningen. I tillegg har dette hormonet mange andre viktige oppgaver i kroppen.

Kortisols virkninger:

  1. Stimulerer nedbrytningen av fett og proteiner. Dette fører til økt konsentrasjon av fett og aminosyrer i blodet. Fettsyrene brukes til ATP produksjon, dermed reduseres forbruket av glukose, mens aminosyrene brukes til nydannelse av glukose. Resultatet blir økt glukosekonsentrasjon i blodet og økt glykogenlagring. Dette er grunnen til kortisols antiinsulinvirkning. Altså er kortisol viktig for å opprettholde normal glukosekonsentrasjon etter måltider, og i sulteperioder er denne mekanismen avgjørende for overlevelse.
  2. Et av kroppens viktigste stresshormoner. Når kroppen utsettes for kraftig påkjenning øker mengden kortisol. Dette fører til å øke glukosekonsentrasjonen.
  3. Hemmer DNA-syntesen og øker proteinnedbrytningen. Dette betyr at kortisol har en veksthemmende effekt.
  4. I høye doser har hormonet antiinflammatorisk virkning. Høy konsentrasjon av kortisol kan også virke hemmende på immunsystemet ved at hormonet reduserer antall lymfocytter i blodet.

Derfor frigis kortisol: Trening, fasting, måltider er eksempler på noen grunner til at kortisol frigis. Dette er alle faktorer vi kan gjøre noe med ved bevisstgjøring, prioritering og disiplin.

I tillegg er psykososiale faktorer som stress i forbindelse med tidsklemma, arbeid, økonomiske bekymringer, søvnmangel mm. som er viktige grunner til at kortisol utskilles. Dette stresset kan være grunnen til at du ikke går ned i vekt, selv om du trener og spiser sunt.

Slik overvinner du stress-fettet

  1. Tren! Trening fører til at du får bedre blodsirkulasjon og kortisol blir transportert til nyrene der den blir utskilt.
  2. Nyt maten! Spis sakte og kos deg med maten. Forskning viser at vi faktisk spiser mer om vi sluker maten.
  3. Ikke bruk dietter! Forskning viser at slanking kan føre til at kortisolnivået stiger så mye som 18 %. Spis heller sunt, variert og spis ofte og små porsjoner.
  4. Unn deg med måte! Har du lyst på noe godt så unn deg det.
  5. Reduser mengden koffein! Koffein øker kortisolnivået betraktelig.
  6. Få nok søvn! Mangel på søvn er en viktig stressfaktor. Anbefalt søvn tid pr døgn er 7 – 9 timer

Kilde:  Sand O, Sjaastad ØV, Haug E.