Dårlig søvn, kan det være tegn på overtrening?

At trening er bra for både kropp og sjel, er noe de fleste av oss vet. Skal vi vi tro alt som blir skrevet blir det stadig flere av oss som lever en aktiv hverdag altså vi holder oss i form. Undersøkelser som er blitt gjort viser at  33 % trener annenhver dag, dette er kjempebra både for kropp og sjel.

Men for enkelte kan det bli for mye og de får ikke de resultatene de ønsker. Det som er synd er at mange gjør for mye ut av treningen slik at treningen bryter de ned i stedet for å bygge de opp.

Den universelle regelen ”Alt med måte” gjelder også når det gjelder treningsmengde/intensitet. For mye trening vil tære både på kroppen og psyken, og drar du det for langt kan vi bli både skadet og utslitt.

Overtrening er vel noe mange har hørt om, men som kan være vanskelig å oppdage før det er for sent. I dag er det altfor mange som i forbindelse med den nye «ekstreme» utholdenhetsbølgen trener for mye og hardt ved siden av full jobb og familie.

Det er ikke alltid treningen som er problemet, men  tiden som settes av til restitusjon. Vi ser en tendens til at mange øker treningsmengden mye når de blir middelaldrende, og de glemmer at kroppen ikke tar seg inn igjen som da de var i 20-åra.

Et vanlig  tegn på overtrening, kan være at prestasjonen (resultatene i konkurransene du deltar i) begynner å bli dårligere. For de fleste er dette helt uforklarlig, og de tenker at de må trene mer. Det er som regel helt feil, ved overtrening er det viktigste å hvile.

Vi skiller mellom kronisk overtrening og mer akutt overtrening, der den kroniske typen vil kreve enormt med hvile, lite eller ingen fysisk aktivitet.

Den mer akutte formen vil som regel bli raskt bedre ved hvile og rolig aktivitet. Trening handler jo om kontrollert overbelastning for å oppnå bedre form etter restitusjon og hvile. Problemet med overtrening oppstår når man ikke «rekker» å ta seg inn etter hver økt.

Tegnene som kan gi deg varsko om overtrening:

  1. Svettetokter og dårlig søvn kan være et tegn.
  2. De vanligste symptomene er dårligere prestasjoner på tross av økt aktivitetsnivå.
  3. Endret hjerterytme
  4. Hodepine
  5. Svimmelhet
  6. Vektreduksjon
  7. Økt hvilepuls. Kan være lurt og sjekke denne med jevne mellomrom.

Variasjon er lurt dersom du skal få trent mer uten å bli overtrent. Jeg anbefaler variasjon til alle mine kunder (kanskje en PT – time hadde vært noe for deg?) , det gjør treningsarbeidet morsommere og variert. For ensidig og monoton trening gir lite eller ingen fremgang i lengden. Dessuten tåler man flere økter per uke dersom varigheten og intensiteten i øktene varierer.

Lykke til!!