Tomme kaloriene i alkohol ?

 Foto: nrk.noindex

De fleste er opptatt av å spise /drikke riktig og helsemessig bra mat hver dag. De fleste vet også at i alkohol er det mange kalorier (døde kalorier). Det er nesten like mange kalorier per gram alkohol som det er per gram fett, og nesten dobbelt så mye som i sukker. Så her er det lurt å tenke over hva man spiser og drikker. Du visste kanskje ikke at det er så mange kalorier i alkohol? Er du en som er nøye med kaloriinntaket fra mat bør du kanskje tenke litt på hva du drikker også.

Styrken på drikken: Det er ikke like mye kalorier i all alkoholholdig drikke, det er avhengig av hvor høy alkoholprosent er og selvfølgelig hva det ellers er i glasset (vann, brus eller annet blandevann). Stor konsentrasjon av alkohol, jo flere kalorier. Likør og brennevin har størst alkoholprosent og dermed flest kalorier, mens alkoholfritt øl kun har halvparten av kaloriene enn pils.

Her vil jeg liste opp hvor mange kalorier det er i et glass vin, en halvliter øl eller en drink :

 1. I et glass rødvin (1,5 dl) er det for ca. 100 kcal
 2. En flaske vin ligger på 500-600 kcal.
 3. En vanlig flaske pils: 0,33 liter inneholder 130 kcal, mens en halvliter pils inneholder litt over 200 kcal.
 4. Drikker du en hel sixpack , da blir det ca.1200 kcal.

Kaloriinnholdet i drinker varierer selvfølgelig etter hva du blander alkoholen med. Her er det alkohol med høy alkoholprosent, i tillegg får du kaloriene fra brus eller annet kaloririkt blandevann. Kaffedrikker med brennevin eller likører, kaffe, fløte og sukker. Drikker du en Irish coffee kan du fort komme opp i over 200 kalorier avhengig av hva som er med i tillegg til de 4 cl med brennevin, whiskyen alene står for rundt 100 kalorier.

Kroppens forbrenning av energi: En aktiv mann trenger ca. 2500-3000 kalorier i døgnet, mens en aktiv kvinne trenger ca. 2000-2500 kalorier i daglig energiforbruk. Så her er det ikke bare nok og spise ”lurt”, men også drikke ”lurt” om en ønsker å holde kaloriinntaket nede.

Karbohydrater, fett og proteiner er de tre hovedgruppene av næringsstoffer som kroppen trenger til energi og byggestoffer.

 1. 1 g fett gir 9 kcal,
 2. 1 g protein gir 4 kalorier
 3. 1 g karbohydrater gir 4 kalorier .
 4. 1 g alkohol gir 7 kcal.

Alkohol (etanol) gir kun «tomme kalorier». Det tilføres altså ikke byggesteiner som kan komme til nytte i kroppen og cellene utover energi. I tillegg til at kroppen og cellene ikke får byggestoffer som kan komme til nytte, vil nedbryting av alkohol i leveren gå foran forbrenning av andre næringsstoffer. Mens leveren jobber med å bli kvitt alkoholen, settes forbrenning av karbohydrater, fett og proteiner på vent. Det har ikke kroppen vår godt av, i alle fall ikke for ofte. Alkohol vil føre til økt energibalanse i kroppen slik at man lett legger på seg.

Treningsinnsatsen det kan tilsvare: Hvor mye må en trene eller være fysisk aktiv for å kvitte seg med de ekstra kaloriene som en får i seg ved å drikke vin , øl eller annen alkoholholdig drikk? Det er selvfølgelig mange faktorer en må ta hensyn til som f.eks. Har man stor muskelmasse forbrenner man mer, intenstiteten på treningen og så videre. Men et ca. tall er at for en gjennomsnittlig person på ca. 70 kg kan det beregnes følgende treningsinnsats for kaloriene man får i seg for noen eksempler på alkoholinntak.

 1. 1 halvliter pils = 20 min jogging eller rask sykling
 2. 2 glass vin = 40 min rolig sykling eller 15 min aerobics
 3. 1 sixpack med pils = 1 time trappeløping eller 1 t og 45 min rask sykling
 4. 1 Margarita = 1 time aerobics eller litt over 2 t og 30 min gåtur
Kilde: Av *og *til; uten alkohol