Hva har skjedd med samfunnet?

Et pressende samfunn?

Samfunnet vi lever i, i dag er rart. Det er veldig mye fokus på sunnhet, helse, kosthold, fysisk aktivitet, trening og alt som hører med. Men samtidig har vi aldri vært rammet at så mange folkehelsesykdommer, lidelser og psykiske plager.Det er med andre ord mye som ikke henger på greip. Vi er opptatt av å være så sunne og spreke som mulig, men er vi egentlig det? Selv om vi skriver mye om det, snakker mye om det og skryter mye av det, betyr det kanskje ikke at det er realiteten? Er man så sunn som man tror og håper? Tar man de riktige valgene?
Jeg har jo selv utdannelse innen folkehelsevitenskap og har studert det i 5 år. Jeg har mye kunnskap om helse og alt som hører med, og jeg selv blir forvirret av alt som står i media og lignende. Det er da ikke rart at folk som ikke har utdannelse eller kunnskap innen dette fagfeltet tror på det som står. Problemet er at den ene dagen kan det stå noe, noen uker senere står det stikk motsatte. Det er og blir forvirrende, og hjelper kanskje ikke på den måten det burde?

Jeg har for eksempel sett mange tv- programmer der selv de som skal være fagpersoner, sier helt gale ting. I hvert fall ut i fra hva jeg selv kan og har lært. Det er skremmende at det er slik. Det er kanskje ikke rart mennesker heller velger å se bort i fra trening, kosthold og helse fordi de ikke engang vet hvem de kan høre på? Treningsfilosofier er og blir et diskusjonstema, det kommer man ikke unna. Men det gjelder å finne personer man vet har litt tyngde, kunnskap og erfaring før man skal stole blindt på dem. Internett og blogger er jo et  sted der hvem som helst, nesten kan skrive hva som helst. Det er bra på sin måte, og det kan være negativt på andre måter. Man bør prøve å holde seg til ting man vet man kan formidle riktig. Vi bloggere har jo selvsagt et lite ansvar her.

Poenget mitt med denne bloggen er å få frem at fokuset i dagens samfunn er litt svevende. Spesielt når det kommer til helse. God helse? Dårlig helse? Hvordan definerer vi egentlig dette? Man får creds om man er “sunn og sprek”. Men hva er sunn og sprek? Vi lever forskjellige liv og definerer sunn og sprek på forskjellige måter. En som er tynn, trenger ikke være sunnere enn en som har noen kilo ekstra. En som trener hver dag, trenger ikke være sprekere enn dem som “bare” går turer. Det gjelder å se forskjellen på folk, det gjelder å leve et liv du er fornøyd med. Husk at de som ser bra ut utvendig, ikke trenger å ha det bra i hodet sitt. Helse handler om både det psykiske og fysiske. Det henger sammen alt.


Det gjelder å være aktiv daglig, ha et fornuftig og sunt forhold til mat. Det gjelder å finne en balansegang mellom sunn og usunn. Det gjelder å like livet man lever, gjøre det beste ut av det og trives i egen kropp og ikke minst sinn.

Det gjelder selvfølgelig å ta vare på kroppen din, slik at du kan leve mange gode år i den. Men ikke sammenligne deg med alle andre. Ikke les om alle trender på trening og matfronten og tro på dem. Ikke fokuser på at du skal være så sunn at du blir fanatisk. Ikke gå på vekten, vekten er bare et tall. Godta deg selv for den du er, gjør tiltak om det er best for helsen, men ikke start for stort.

Det er ikke rart fler og fler lider av psykiske lidelser. Presset i samfunnet er enormt. Det er viktig at man føler seg bra nok. Det er viktig at man tørr å ta egne valg. Det er viktig å ikke sammenligne seg med kjendiser og andre som ligger ut “glansbilder”. Vi har alle gode perioder i livet, og vi har alle dårlige perioder. Dette gjelder uansett hvem du er og hva du driver med. Det er sånn det er å leve. De fleste viser kun de fine og gode periodene man har. Det er menneskelig, men husk alle har opp- og nedturer.

Hør også på de som kan det du ikke kan. Som har kunnskap og erfaring og som kan hjelpe deg på riktig spor. Enten det gjelder det psykiske eller fysiske. Gjør hverandre bedre og spill hverandre gode.

Håper samfunnet kan bli litt mer stabilt. At man ikke føler det presset utenfra. Det kan være vanskelig å være ung i dag. Men TRO på deg selv og ditt, du lever kun engang. Prøv å gjøre det beste ut av det.

Trenger du noen tips og råd ta kontakt med : – MK –