Noen tips til et godt kosthold!

 mat-pyramiden

Er du en av de som synes det er vanskelig å spise fornuftig? Kanskje er det ikke så mange endringene som skal til før kostholdet ditt er på rett kjøl. Kanskje du kan finne noen gode tips her som kan passe inn i hverdagen din? Tipsene kan passe godt om du bor alene eller om du lager mat til en hel familie.

1) Spis hver 3-4 time: Det blir oftest de faste måltidene: frokost, lunsj, middag og kvelds. Ved siden av disse faste måltidene må du nok ha noen enklere mellommåltider som kan være frukt, knekkebrød, lettyoghurt, kesam med bær, smoothie for å nevne noe.

2) Prøv og spis mest mulig grovt: Bytt fra fine/halvgrove kornprodukter til grove, fra vanlig pasta til fullkornspasta og gjerne fra hvit ris til naturris. Altså mottoet er spis grovt !

3) Spis minst 5 om dagen: Spis gjerne 2 frukter og 3 porsjoner grønnsaker hver dag. Noe av dette kan du drikke, slik som ett glass juice, det teller som en frukt eller grønnsak.

4) Spis fisk minst to ganger i uka

5) Ren mat for pengene: Spis helst renere proteinkilder. Velg karbonadedeig i stedet for kjøttdeig for eksempel

6) Lett fett: Bruker du smør på brødet velg gjerne et produkt med minst mulig fett

7) Olje framfor smør: Bruk olje i matlaging isteden for hardt smør.

8) Kok eller bak: Det er lurt å lage maten i stekeovnen i stedet for i panna.

9) Du kan med hell spise tre produkter som kommer fra kua pr. dag, og da helst lett varianter.

10) En skje tran hver dag er bra.

11) Litt er lov: Litt som ikke er helt sunt kan man godt unne seg hver dag. Men da må det komme som et tillegg til den sunne, gode maten.

Det er viktig å spise godt før man går f.eks. går på trening. Dersom man ikke er flink til det får man ikke så mye ut av treninga som ønsket. Også drikke er lurt og ha med seg på trening spesielt dersom treningsøkta er lang eller om det er varmt.

Kilde: Helsedirektoratet