«Det er sunt og ikke alltid være så sunn»

Dagens press

I dagens samfunn er det veldig mye press på hvordan man skal se ut, hva man skal spise, hva man har på seg og hvor bra man gjør det på forskjellige arenaer. Dette gjør at fler og fler mennesker blir stresset og føler seg dårlig.

Dette er et press som kanskje ikke noe alle blir eller vil bli påvirket av, men det er menneskelig å bli påvirket av slikt, uansett om man vil eller ikke. Det er viktig å gå egne veier og gjøre som magefølelsen sier, uansett hva det gjelder. Vi er forskjellige og reagerer på forskjellige måter, både når det kommer til hodet og kroppen.

Media kan fort gjøre oss forvirret, spesielt på temaer vi ikke kan så mye om selv. Den ene dagen står det for eksempel at banan er sunt, andre dagen er det noe av det verste du kan spise. Hva skal man da tro på når man ikke vet selv?

Dette er en av ulempene med internett, det står som altfor mye om forskjellige ting og man kan lett bli mer forvirret enn klok etter å ha lest rundt omkring.

Jeg som har den utdannelsen jeg har, med 5 år på høgskole innen folkehelse og ernæring klarer som regel å skille mellom hva som er realistisk og ikke, men hvordan jeg skal formidle ting riktig til andre kan være utfordrende.

Det enkle er ofte det beste. Dette gjelder også helse og livsstil. Vær den beste versjonen av deg selv, og trives med den!

Har du lyst, har du lov

Har du lyst, har du lov? Hvem kan hindre deg? Jeg mener med dette slagordet at du kan av og til unne deg akkurat hva du vil. Dette fordi vi lever engang og det er ikke sunt og alltid tenke sunt.

Alt med måte. Jeg er veldig glad i å skille mellom hverdag og helg. Jeg synes det er ekstra godt og kose seg i helgen, det er individuelt. Har du lyst på noe godteri på en hverdag isteden så hvorfor ikke bare unne deg det? Det holder med 1-2 dager i uka der man unner seg noe ekstra, men hvilken dag(er) det er, burde være helt opp til hver enkelt.

Sunn eller usunn?

Er du sunn eller usunn? Dette er vel et veldig udefinert spørsmål. Hva er egentlig å være sunn? Er du sunn fordi du er tynn? Er du sunn fordi du aldri spiser godteri? Dette er relativt og individuelt. Men hva er egentlig å være sunn i dagens samfunn? Umulig å svare på spør du meg.

En sunn livsstil for meg handler om å trives med meg selv. Jeg trene og er aktiv fordi jeg synes det er gøy, fordi det gir energi og fordi det øker livskvalitetene.

Jeg er minst 30 minutter aktiv daglig, fordi dette er bra for helsen min på sikt. Jeg spise mat som gir meg overskudd og energi og den næringen jeg trenger. Jeg er sosial med venner og familie, fordi det gir overskudd og fordi det gir en god innvendig følelse. Jeg trives også i mitt eget selskap, så lenge det ikke blir for mye av det.

Jeg er glad i være ute i naturen, naturen gir meg en energi som ingen eller noe annet kan gi meg. Her kan du være og gjøre som du vil, naturen er en veldig fin arena

Hva med deg? Hva er en sunn livsstil for deg? Vi er alle forskjellige og vi har forskjellig utgangspunkt, forskjellige mål, forskjellige kropper, forskjellige hoder og vi er generelt veldig forskjellige. Ikke gjør som andre, bare fordi du leser om det. Vær mot deg selv som du ville vært mot andre.

Det beste er å være den beste versjonen av seg selv hele tiden, av egen vilje.

Skrevet av: Marte Kristiansen