Er regelmessig mosjon, et godt hjelpemiddel mot stress?

 

 

 

IMG_7557

 

Det har vel aldri vært noen tvil om at fysisk og psykisk helse henger sammen, er en i bra fysisk form er den psykiske balansen ofte også god. Selv har jeg erfart at jeg takler stress mye bedre når jeg er i god fysisk form. Det tror jeg gjelder de fleste, så har du ikke erfart det, så anbefaler jeg deg og starte. Du trenger ikke å trene hardt for å få denne effekten, men rett og slett være litt fysisk aktiv i hverdagen. Det viktigste er at du gjøre noe du liker og som du ikke synes er noe ork å gjennomføre.

Fysisk aktivitet gir:

  1. Mer overskudd og mindre tretthet.
  2. Skaper psykisk ro
  3. Mer muskelavspenning
  4. Godt hjelpemiddel mot depresjon og aggresjon.
  5. Bedre søvn
  6. Bedre selvfølelse

Kroppen vår er ikke noe vi har, men noe vi er. Derfor er det viktig at vi får et mer aktivt forhold til kroppen vår og lærer hvordan den reagerer på f.eks, fysisk aktivitet og andre ting vi utsetter den for. Det vi gjøre livet lettere for oss. Selv har jeg levd som toppidrettsutøver i mer enn 20 år og følte dette virkelig på kroppen. Nå når jeg er en aktiv mosjonist se jeg at det kanskje er enda viktigere for alle oss vanlige mennesker, litt fysisk aktivitet stabiliserer humør og stressmestring. For mange fysisk passive blir dette en ny ”opplevelses verden”.

De fleste hjerte -, og kols pasienter blir i dag satt på et fysisk treningsprogram. Det gjelder også de som har lite eller ingen erfaring med fysisk aktivitet fra før. Nesten alle disse pasientene forteller at de kjenner seg tryggere og får mindre angst når de er i regelmessig fysisk trening. Det som også kan ha positiv effekt er at de trener sammen andre. De får en ny sosial arena som virker positivt på de fleste.

Jeg har ofte sagt at : ”Fysisk aktivitet = naturens stresspille” og den gir sjelden bivirkninger som andre piller kan gi. Selv tar jeg meg en løpetur, gåtur, sykkeltur el. når jeg føler meg ”litt syk”, jeg synes det er den beste medisinen jeg kan ta. På denne måten produserer jeg selv mine endorfiner. Dette synes jeg gir bedre effekt enn all verdens piller. (dette er nok ikke nok ”medisin” dersom en lider av alvorlige sykdommer dessverre, men kan vel hjelpe litt da også)

Under stress forbereder kroppen seg til fysisk aktivitet dvs. den nervøse aktiviteten øker og bl.a. stresshormonet adrenalin og noradrenalin skilles ut . Det er grunn til å tro at vedvarende høy produksjon av stresshormoner og det at en ikke får brukt seg fysisk virker negativt på oss mennesker. Personer som ofte blir utsatt for stress, vil fysisk aktivitet være en kjempefordel. Det viser seg i mange sammenheng at personer som er i god fysisk form vil ta seg raskere igjen etter en stress – situasjon. Altså vil disse personene føle mindre stress over tid. Så folkens, har du ikke startet med fysisk aktivitet så start med det fortest mulig. Jeg skal love deg at du vil føle deg bedre i de fleste av livets situasjoner.

Kilde ” Stress ned og kom i form”