Tredemølletrening hele året eller et fint bidrag til glatte veier og vinter mørke ?

 

Det er ikke bare om vinteren det kan være bra å løpe på tredemølle. Selv brukte jeg mølle hele året og synes det hjalp meg til å oppnå alle mine gode resultater (bl.a. Verdenrekorder på 5000 m, 10 000 m og maraton) både på bane og veg. Jeg brukte tredemølle stort sett når jeg skulle trene intervaller eller hurtig langturer når det var viktig for meg og ha litt kontroll på fart og intensitet. Dette et fint trenings hjelpemiddel for å kunne holde farten jevn og høy under treningen.

I min tid som verdens beste langdistanseløpere var det ikke vanlig og ha hjelp av harer for å oppnå gode tider. Jeg måtte gjøre mye av den jobben selv, det var her jeg hadde godt utbytte av mange fine treningsøkter på mølle. Jeg hadde vent meg til å holde høy fart over lang tid ved hjelp av mølla.

Er du en ivrig mosjonist som liker å løpe. Da anbefaler jeg deg og legge en eller flere av øktene dine til tredemølla dersom du har muligheter til det. En slik treningsøkt kan hjelpe deg med å få et mer effektivt steg og ikke minst bli god til å kjenne farten som du kan holde over tid.

Det eneste ulempen ved mølletrening er at du ikke får trent leggene. Det er derfor viktig å gjøre litt enkel styrketrening på leggene i tillegg. Det er ikke bare toppidrettsutøvere og treningssenter som har tredemøller. Flere og flere ivrige mosjonister kjøper seg tredemølle og løper hjemme. Dette er en sikker måte å løpe på når det er vinter og mørkt.

På mølla kan du løpe med korte bukser og føle deg trygg når det gjelder trafikk og glatte veier. Det jeg synes var aller best med mølletrening var da barnevakten uteble, da fikk jeg gjort treninga som jeg hadde planlagt allikevel. En tredemølle kan koste alt fra et par tusenlapper til flere titalls tusen. Skal du kjøpe en ville jeg først og fremst valgt et godt merke framfor å kjøpe en billig og dårlig. Deretter ville jeg vurdert stabilitet og bredde på båndet og hastighet på mølla selvfølgelig (men velg noe etter dine behov.) Mølleløping kan gi dårlig legg- styrke, det er min erfaring, men ved litt ekstra styrketrening for leggene løser en den utfordringen. Har man en mølle tilgjengelig, er det fint å trene løping om vinteren også i Norge.

Tar man de rolige turene ute, vil de glatte veiene sørger for at de rolige turene går rolig nok. Og ved å løpe de harde øktene på mølle, får man god kvalitet på treningene når det trengs. Stort sett kan man kjøre samme type treningsøkter på mølle som det man gjør utendørs. Er du en ivrig mosjonist og som liker å løpe så prøv å løp noen av de raske turene dine på tredemølle. Det gir deg etterhvert god flyt og fin rytme.

Topphastigheten på mølla velges ut fra hvilket prestasjonsnivå du ligger på. Jeg trente selv mye på tredemølle både på vinteren og sommeren, dette for å kunne kontrollere belastningen på treninga. Det var spesielt én type økt det var vanskelig å få til ute, nemlig den progressive hurtige langturen. Man har mye mer kontroll på hastigheten på mølle enn det man har ute. Bruk derfor mølla til og variere innenfor riktige belastnings soner. På mølle kan man dessuten tvinge seg selv til å ligge på jevn fart hele tiden, mens man utendørs lett kan få en periode hvor man mer eller mindre ubevisst løper litt roligere enn planlagt. La tredemølla få en sjans, det er morro å føle at en får fin flyt på løpinga.

Trenger du hjelp med treninga. Vi i Team Kristiansen hjelper deg gjerne. Kanskje en terskeltest hadde vært noe? Etter en slik test kan vi hjelpe deg slik at du trener riktig i forhold til dine mål!!

Lykke til!!