Er sukker så skadelig som man tror?

Har sukkeret fått ufortjent mye slakt?Ja, jeg tror faktisk det. Her gjelder “alt med måte regelen”. Sukker kan være farlig i store mengder. Du trenger ikke kutte ut sukker helt, men prøv å holde det til en gang i uka der du koser deg litt ekstra. Det er viktig å skille mellom det å kose seg en gang i uka, fremfor daglig. Det er det store bildet som har betydning.

Dette gjelder med alt. Sukker er for mange en kilde til nytelse. Men det har kanskje blitt for mye av det gode i dagens samfunn? Det er blitt til en stor negativ konsekvens for folkehelsen. Det er mye som tyder på at økningen av overvekt skyldes et over middels høyt sukkerinntak hos store deler av befolkningen.

Hvordan fungerer sukkeret i kroppen? Er det så skadelig som mange skal ha det til? 

Det verste med sukker er at det er “tom” energi. Det gir oss mye energi i form av kalorier, men lite/ingen viktige vitaminer og mineraler. I tillegg er det også gjerne slik at når du spiser sukkerholdige matvarer, så “stjeler” det plassen til det som skulle vært inntak av mer næringsrik mat. Sukker gir også en dårlig metthetsfølelse i kroppen. Problemet er også at det er veldig, veldig vanedannende. Jo mer kroppen får, jo mer skriker den etter det.

Sukker påvirker også blodsukkeret vårt. Du kan oppleve at blodsukkeret etter omlag en time etter sukkerinntak kan ha falt lavere enn det var i utgangspunktet. Du vil da kunne oppleve en litt svimlende og rar følelse i kroppen til dette regulerer seg.

Dette fører altså med seg et stort sug på enda mer søtt. Ved høyt blodsukker vil buttspyttkjertelen skille ut store mengder med det blodsukkersenkende hormonet insulin. Høyt blodsukker er på mange måter skadelig, så at insulin kommer inn og senker blodsukkeret er på mange måter bra. Mye insulin er med på å lagre fett.

Det gjør det ved at det får fettvevet til å stoppe utskillelsen av fett, øke opptaket av fett til fettvev og stimulere leveren til å omdanne glukose til fett

Trenger vi sukker?

Det viser seg faktisk at man trener en viss sukkermengde i blodet for å fungere. Alle har vel følt på å ha lavt blodsukker, når du for eksempel ikke rekker å spise, eller bevist hopper over et måltid.

Da er det vanlig å begynne å “fyse” på mat som inneholder karbohydrater. Ofte i form av raske karbohydrater som gir en ugunstig svigninger på blodsukkeret. Mengden er også ofte vanskelig å begrense når man først setter igang. Velg naturlige sukkerkilder.

Hva skal jeg velge?

Det er masse annet godt man kan spise, det gjelder bare å bruke fantasien og kanskje gå inn for det. Mange sverger også til sukkererstatning. Dette vet man mindre om enn sukker, men det påvirker ikke blodsukkeret. Naturlige alternativer er kanskje det beste. Eksempler på sunnere alternativer:

– Oppskåret frukt

– Grønnsaker med dipp

– En smoothie laget av frukt og/eller bær

– Sukkerfri yoghurt

– Kesam med bær

Sukker er ikke syndebukken alene

Dagens anbefalinger er at sukker bør begrenses til mindre enn 10% av den totale energiinntaket. Saft, brus, nektar, søte bakevarer og godteri er de største kildene til sukker i dagens befolkning. Mye ferdigmat er også tilsatt sukker. Derfor lønner det seg å lage mat fra bunn av, slik at du vet og har oversikt over mengdene du får i deg.

– Ved et høyt sukkerinntak går det utover ditt nødvendige inntak av andre viktige makro- og mikronæringsstoffer. Det inneholder masse energi, men er ikke den energien kroppen trenger for å fungere optimalt.

“Det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken”. 

Hele livsstilen påvirker hvordan livet og helsen din er. Sukker er ikke gunstig i store mengder, og mye sukker i kostholdet kan være med på å påvirke helsen. Du kan i verste fall utvikle livsstilssykdommer som kreft, diabetes type 2, overvekt, fedme og tannhelseproblemer.

Imidlertid er det viktig å huske på at det ikke er sukker alene som er den store syndebukken. Et for høyt energiinntak totalt sett vil øke faren for disse tilstandene. Derfor er det viktig å kontrollere de totale mengdene du spiser, fremfor å kun fokusere på ett næringsstoff.

“Alt med måte”

Det sies ikke her at sukker er bra, men at dersom man holder seg innenfor anbefalingene så er det ofte lurt. Dersom man overstiger disse og i tillegg har en ellers dårlig livsstil kan dette påvirke og gi konsekvenser.

Konsekvenser ved for høyt innhold av sukker er:

– Økt risiko for utvikling av overvekt/fedme

– Øker søtsuget/behovet

– Økt kolesterol

– Dårlig tannhelse

– Økt risiko for type 2- diabetes

– Tar plassen til viktige næringsstoffer vi trenger

Konklusjon

Det er altså ikke sukkeret i seg selv som er «farlig», men sammensetningen av hvordan vi lever. Inaktivitet, fet mat og et forhøyet energiinntak kan sies å være vel så skadelig som sukker.

– MK –