Havre, sunnt og godt !!

 1180868-8-1369890360922

Sunn, næringsrik og kolesterolsenkende: Da jeg vokste opp fikk jeg havregrøt til frokost på alle hverdager, ikke alltid like populært, men etter at jeg er blitt   voksen har jeg forstått at dette var en sunn og fin start på dagen.

Havre er næringsrik, kolesterolsenkende, glutenfri og gir en langvarig metthetsfølelse. Havregryn er rik på fiber, vitaminer og mineraler og   de aller fleste av oss har gått av en slik start på dagen.

I 2017 innført jeg igjen havregrøt til frokost annenhver dag hjemme hos oss, dette synes jeg har positiv innvirkning på blodsukkeret mitt det meste av dagen. Havregrøten vi spiser er kokt på melk og store havregryn, det synes jeg gir bedre smak og jeg holder meg mett lengere. Kan virkelig anbefales.

Karbohydrater og fett i havre: Karbohydrater i havregryn er av den sunne typen, langsomme, noe som gir sakte blodsukkerstigning og dermed langvarig metthetsfølelse.

Havregryn inneholder 7,8 % fett, hovedsakelig umetter. Fettinnholdet bidrar til å redusere glykemisk indeks i havreretter. Derfor holder vi et jevnere blodsukker når vi spiser noe som inneholder havre.

Havre er naturlig glutenfri: Havre inneholder ikke gluten, men det gjør hvete, rug og bygg. Derfor kan de fleste av oss spise havre. Næringsinnholdet i havregryn: 100 gram havre dekker en firedel av dagsbehovet for jern og sink, 31 % av dagsbehovet for magnesium og en tredel av dagsbehovet for vitamin B1.

Havre er rik på protein og essensielle aminosyrer. Så det er ingen grunn til å kutte ut havregrøten. For å utnytte næringsstoffene fra havre bedre er det lurt å spise bær, appelsin eller andre syrlige frukt sammen med havre. Vitamin C forbedrer opptaket av jern, sink og andre næringsstoffer fra havre.

Kolesterolsenkende: Betaglukaner som finnes i havre har en dokumentert kolesterolsenkende effekt, spesielt hos pasienter med diabetes. To porsjoner havre (40 gram x 2) er nok til å gi kolesterolsenkende effekt. Derfor er det lurt for de fleste av oss å spise litt havre hver dag.

Hvordan skal vi så få i oss havre uten å spise havregrøt? Jo du kan tilsette litt havregryn i smootyen din, ha havre i bakevarene du lager eller bruke fantasien og tilsette havre i andre ting du spiser.

En sunn, næringsrik og rask havrefrokost kan for eksempel settes sammen slik:

  1. 60 gram havregryn
  2. 30 gram valnøtter
  3. 2 dl kokende vann
  4. 1 dl soyamelk eller soyayoghurt (velg gjerne kalsium-beriket soyamelk eller soyayoghurt)
  5. 1 kopp frossne blåbær

Hvis du er en moderat fysisk aktiv kvinne på 60 kiloer, dekker denne frokosten dine næringsbehov på følgende måte (her angis % av dagsbehovet)

550 kilocalorier (25 % av dagsbehovet)
protein – 29 %
kostfiber – 54 %
vitamin E – 39 %
vitamin B1 – 37 %
vitamin B2 – 20 %
vitamin B6 – 34 %
Folat – 29 %
kalsium – 25 %
jern – 25 %
magnesium – 53 %
sink – 41 %
kobber og fosfor – 90 %

Kilde: Optimalt kosthold