Supertrening: Hopp høyere, løp fortere!

0608-hero-box-jump-2 

Dette var overskriften på et innlegg i et treningsmagasin, og jeg blir provosert når jeg leser noe slikt. Hva mener egentlig de som skriver og anbefaler denne treningsmetoden til hvermandsen ? Jeg tror de glemmer at de som leser dette kan være noe utrente og kanskje overvektige kvinner/menn, og følger de disse rådene så vil de etter noen få treninger hverken kunne løpe eller hoppe. Fordi de er blitt skadet i knær, ankler eller andre steder.

Artikkelen forteller deg at om du skal trene etter såkalt polymetrisk metode, en form for styrketrening der du skifter retning brått og brutalt. De forteller at dette er hard trening, fordi man tvinger musklene til å strekke seg helt ut, for så å stramme de igjen.

Forskere fra universitetet i Marmara i Tyrkia, har testet metoden på kvinnelige fotballspillere (som sikkert har bra kapasitet akkurat på raske skiftninger av retning og stor fart på treningene sine), og de som hadde trent polymetrisk, hoppet 18% høyere og løp 8% fortere etter 8 ukers trening , mot 7% og 0% av de som ikke hadde trent på denne spesielle måten.

Mitt spørsmål blir da. Hva skjer dersom de fortsetter med denne treningen 8 – 10 uker til? Vil da fremgangen fortsette å øke eller hva? Vil noen bli skadet av denne tøffe treningen eller? Selv ville jeg være redd for å anbefale slike treningsmetoder til folk som ønsker å bli i litt bedre form og fortsette og være det etter denne superraske fremgangen.

Slik anbefaler de at vi skal trene(Polymetrisk):

  1. Løpesteg: Ta 5 -8 steg, der du hopper så langt frem du kan i hver avsats. Gjør 3 – 5 serier og ta minst 2 min pause etter hver serie.
  2. Høydehopp: Hopp så høyt opp i luften du bare kan, og samle beina så høyt oppe som mulig. Gjør 3 – 5 serier, og ta minst 2 min pause etter hver serie.

Jeg tror dette kan være skummelt å prøve for deg som ønsker å løpe fort for eksempel på 5 km, 10 km eller lengere. Faren for å bli skadet er stor og jeg tror i alle fall ikke at du blir en god løper av å trene slik. Løping er vel den beste treningsformen for de som ønsker å løpe fortere.

 

Kilde: Forskning fra The Journal of Strength and Conditioning Reseach