Kvinner og idrett

 

978x

Kvinner har ikke alltid fått lov til å drive idrett, slik vi gjør det i dag. Idrett var noe som menn drev med. Kvinner skulle ikke svette eller drive med slikt, de skulle tenke på sitt utseende. Heldigvis er det blitt en forandring på det, og vi kan glede oss over mange flotte idrettsprestasjoner gjort av kvinner.

Selv var jeg så heldig at jeg var på rett sted til rett tid (slutten på 1960 tallet). Det var  Jentutn med Ingrid Wigernæs i spissen som viste vei for norsk langrennssport. Da var vi  junior jentene på den tiden heldige, for noen hadde  ”gått opp sporet” for oss. Det begynte å bli akseptert at jenter/kvinner konkurrerte i langrennssporten.

image

FullSizeRender

Jeg var også på rett sted til rett tid når det gjalt friidrett og utviklingen av langdistanseløping for kvinner. Jeg var  så heldig at jeg fikk delta i EM  friidrett i 1971 hvor kvinner for første gang fikk løpe lengere enn 800 m på bane. Det samme skjedde da  kvinnene fikk  det første mesterskapene på 10 000 m (både EM, VM og OL,)

08812-zoom

Jeg fikk  også være med første gang kvinner fikk løpe maraton i et mesterskap, nemlig EM i friidrett i 1982. To år senere  fikk vi kvinner løpe maraton i de  Olympiske leker i  Los Angeles.

indexNå hadde endelig kvinner de samme mulighetene som menn  til å konkurrere i lange løp. Dette førte til at en rekke kvinnelige mosjonister startet opp  i  maratonløp verden rundt. Kvinne friidretten har hatt en enorm utvikling på lange løpsdistanser de siste 35 årene og det er gledelig.

Jeg er glad for at jeg fikk oppleve denne utviklingen. Hadde jeg vært 10 år eldre hadde jeg aldri fått vist hvilket utholdenhets talent jeg hadde.  Dette at kvinner ikke fikk være med å delta i en del idrettsgrener (spesielt utholdenhets øvelser som løp, langrenn mfl.) er vanskelig å forstå for dagens unge idrettsutøvere. Men slik var det virkelig og godt er det at det har skjedd en forandring.

Det finnes fremdeles noen kvinner som ikke har funnet seg noen idrett som de vil drive med fordi de tror at mye fysisk aktivitet/trening fører til store muskler og maskuline trekk. Heldigvis er det ikke så mange som teker slik i dag. At dette er  en feil tankegang er lett å sjekke. Vi kan bare se på mange av våre fremste kvinnelige idrettsutøvere (da spesielt i utholdenhets idrettene). Muskulaturen blir som oftest lang og smidig fremfor klumpete og store.

Når vi ser på løps distansene så er det mange som spør om kvinner noen gang vil løpe like fort som menn, da spesielt på maratondistansen.  Men  av biologiske grunner er nok svaret nei, selv om  avstanden  mellom tidene til de beste  kvinnene og mennene  blir mindre (i prosent)  etter hvert som det er flere kvinner som prøver seg på disse øvelsene. Men like gode tider får vi nok aldri!

Kan idrett forårsake menstruasjons forstyrrelser hos kvinner? Det er ikke noen klare bevis på det, men at gjennomsnitts alderen for første menstruasjon er høyere blant idrettsjenter ser ut til å stemme.

Dette gjelder spesielt kvinner som driver med utholdenhets idretter . Selv  har jeg opplevd det. Jeg startet med mye og hard trening allerede som 14 – 15 åring, og  konkurrerte året rundt i langrenn og løp.

Første menstruasjon kom senere enn blant mine skole venner, og når den kom var det ikke regelmessig. Årsaken til denne uregelmessigheten var vel mye trening og lav fettprosent i ungdomsårene. Men at dette kan ha noe betydning for senere graviditet kan jeg (og flere av mine landslags veninner) være et godt eksempel. Mange av oss har både 2, 3 og 4 barn i dag.

Så alle idrettsglade jenter/kvinner stå på og driv din idrett med humør – trivsel og glede!!