Psykisk spenning hvordan påvirkes vi av den ?

prestasjonsangstDet er gjort en rekke målinger gjennom tidene som viser at det er en klar forbindelse mellom en utøvers spenningstilstand og prestasjonsevne. Skylles spenningen angst og aggresjon virker det mer negativt på prestasjonen enn om spenningen skylles høy motivasjon og glede.

Spenningsnivået er individuelt, så det er ikke noen ideelt spenningsnivå for å oppnå gode resultater. Her er det like mange løsninger som individer. Du må på en måte prøve å finne frem til et riktig spenningsnivå for deg i de forskjellige situasjonene du blir utsatt for.

Etter noen år som toppidrettsutøver lærte jeg hvordan jeg reagerte i de forskjellige situasjonene og ut i fra det trente jeg mentalt på å være forberedt når jeg kom i de forskjellige konkurransesituasjonen.

Det førte meg frem fra en OK toppidrettsutøver til utøver i verdenstoppen. Så jeg vil anbefale deg og jobbe med disse tingene parallelt med den fysiske treninga. Her er det mye å hente, det skal jeg love deg.

For lav spenning kan være like dårlig   som for høy spenning før en konkurranse. Alle som driver konkurranse idrett vet hvordan det føles å være nervøs før en konkurranse. Nervøsiteten kommer gjerne som et resultat på at vi er redd for å ikke få god nok resultat i forhold til egne krav og andres forventninger.

Selv var jeg ganske god til å kontrollere nervøsiteten da jeg drev på som toppidrettsutøver. Spesielt etter at jeg begynte å trene mentalt daglig, og terpe på at den redselen for å mislykkes kuttet jeg ut.

Mange utøvere blir stresset når de er i en konkurransesituasjon og det er ikke særlig bra, da er det mange kroppslige reaksjoner som inntrer som virker negativt på resultatet.

En kan få dårligere finmotorikk, blodtrykket stiger, hjerte slår raskere/sterkere, stresshormoner skilles ut mm. og alt dette virker negativt på resultatet dessverre. Vi gjør mange uforklarlige feil i konkurransen. Det er flere typer nervøsitet hos en idrettsutøver:

1. Gravalvors – nervøsitet

2. Gledes – nervøsitet

Det er ingen tvil om at gledes – nervøsiteten er en bedre nervøsitet enn gravalvors – nervøsiteten.

Gledes – nervøsiteten, der en blir nervøs (det skal en være før en konkurranse), men er i godt humør, opplagt og ser frem til konkurransen med glede.

Mens gravalvors – nervøsiteten gruer seg til konkurransen og går inn i den mer defensivt. Som du forstår er det her mye en kan trene mentalt på om en har lyst til å lykkes som idrettsutøver.

Kilde: Willi Railo