Hva er fiberrik kost godt for?

Vi hører til stadighet at det er bra med fiberrik kost, men det er ikke alltid lett å forstå hvorfor. Her skal jeg komme med 7 gode grunner til å spise en fiberrik kost.

1. BEDRE METTHETSFØLELSE. Vi tygger ofte ekstra godt på fiberrik mat det gjør at vi spiser saktere og vi merker derfor at vi blir mette.
2. MINDRE RISIKO FOR BRYSTKREFT. Mye fiber i kosten renser kroppen for en del giftstoffer ved å suge de til seg å få de raskt gjennom kroppen. Dette reduserer risikoen for enkelte kreftformer bl.a. brystkreft
3. STERKERE IMMUNFORSVAR. De bakteriene som er i tarmen spiser fiber, dette fører til at bakteriene formerer seg. Dette resulterer i en sterkere tarmflora, og dette fører igjen til et bedre immunforsvar.
4. BEDRE FORDØYELSE. De grove fibrene går raskere gjennom tarmen og tar med seg en del i tarmen som går saktere gjennom tarmen. Dette fører til en bedre fordøyelse.
5. LAVERE KOLESTEROL. Fiber fra for eksempel havregryn og rug lager en vannaktig gele som lett binder seg til gallesaltene i tarmen. De setter igjen i gang en prosess i leveren som fjerner kolesterolet fra blodet. Denne prosessen gir oss et lavere kolesteroltall
6. STABILT BLODSUKKER. Fiberrik mat tas langsommere opp i tarmen fra magen og selvfølgelig videre til blodbanen. Dette fører til et mer stabilt blodsukker over tid dersom vi er flink til å spise fiberrik mat.
7. STØRRE METTHETSFØLELSE. Dette pga. at fiber trekker til seg mye vann og utvider seg, dette fører igjen til at magesekken fylles fortere opp. Derfor føer vi oss god og mett uten at vi har fått i oss for mange kalorier

Kilde: I Form