Norske jenter viser vei ute i verden

Jeg håper de norske idettsjentene også har inspirert deg. Det hjelper på selvfølelsen at vi hevder oss godt. Og du og du så mange flotte personligheter vi har å vise verden! Her er det ikke akkurat noen dum og deilig barbiekultur som styrer. Norske idrettsjenter, har faktisk vist vei i mange år. Jeg selv har vært mest involvert i utholdenhetsidretter som langrenn og løping. Norske langrennsjenter begynte å hevde seg på 60 tallet med ”jentuten” og Ingrid Wigernæs i spissen. Og enten du tror det eller ei, det var først da kjønnstesting ble innført at vi begynte å hevde oss.

Jentene våre konkurrerte mot mer eller mindre intetkjønn eller halvmenn fra det gamle Sovjet de første årene. Selv om likestillingen fortsatt har langt igjen også her til lands, har vi i det minste vært en del år tidligere enn de fleste land i verden. Dette er nok en del av forklaringen til at vi hevdet oss godt allerede på 60, 70 og 80 tallet.

I dag kan vi bare ta en titt på våre invandrersøstre her i landet, de er ikke kommet så veldig langt i kvinnefrigjøring generelt sett. Idrett er ikke akkurat et prioritert satsingsområder for mange av disse jentene.

Berit Aunli tilhørte neste jentegenerasjon som var best i verden, og siden den tid har norske langrennsjenter stort sett vært i verdenseliten. Vi skal heller ikke glemme alt juks og fanteri disse jentene vant over. Dopingmisbruket i øst Europa og også i mye av den vestlige verden ble avdekket etter murens fall på begynnelsen av 90 tallet.

På løpssiden var det Grete og jeg selv som satte oss på verdenskartet innen langdistanse. Selv hadde jeg verdensrekord både på 5000 m ,10 000 m, ½ – maraton og maraton samtidig.

I dag er det jenter fra Afrika som dominerer lange løp. Våre Afrikanske søstre har litt etter litt sluppet ut av ”stråhyttene”, og da viser de seg å være noen av de tøffeste i verden. Det har vært vanskelig for norske løpejenter å hevde seg de siste årene, vi har kanskje ikke hatt de rette typene, og det har ikke akkurat blitt satset så mye på dem heller.

Det er nok vanskeligere å hevde seg i langdistanseløping enn i vinteridrettene generelt sett, så jeg vil også forsvare løpejentene våre. Løping i motsetning til for eksempel langrenn og skiskyting er en global idrett, og det er en eksakt og brutalt målbar idrett.

Langrenn og skiskyting er vel mer ”lokale” idretter som bare måler prestasjonen i forholdet mellom løperne der og da i det rennet. Disse idrettene har kvoter i både VM og OL, er du blant de 6-7 beste i landet er du kvalifisert til både VM og OL, uansett nivået på løperne i verdensmålestokk. Løpejentene derimot må kvalifisere seg etter et eksakt kvalifikasjonskrav. Greier de ikke kravet, er det over og ut med både VM og OL.

La oss glede oss over Norske jenteprestasjoner. Og som vi har snakket om tidligere, man må ha det i både beina og hodet om man vil nå toppen.

Så alle jenter, kom dere ut i skog og mark og søk inspirasjon til fysisk aktivitet, frisk luft og stillhet.

Humør, Trivsel og Glede!

Hilsen,

Ingrid Kristiansen