Gang en undervurdert aktivitet.

Gå deg sprek: Selv har jeg løpt mye i løpet av mine 64 år, og satte flere verdensrekorder i min aktive periode på 80-90 tallet. Men de siste 10-15 årene har jeg gått mye både med og uten staver (jeg løper selvfølgelig litt enda, men jeg synes en rask gåtur også gir god effekt) Er det vektreduksjon du ønsker ved din fysiske aktivitet, så sett ned tempoet. Veldig mange undersøkelser har vist at rask gange er en flott slanke metode, som gir deg mulighet til å forbrenne mange kalorier. Dessuten greier de aller fleste å gå seg en tur, straks mer tiltak å løpe/jogge. Når jeg sier gå en tur, så får du nok ikke den ønskede effekten ved å ”rusle” en tur. Det er nok en fordel at du blir litt varm og ønsker en dursj når du kommer hjem.

Gå i hverdagen:

Dersom du legger deg til en god vane med å gå en tur om dagen (skaff deg en hund ,eller luft naboens hund dersom du synes det er vanskelig med slike vaner) Mange synes det er vanskelig å få til en gåtur om dagen på 30 min (anbefaling fra helsedirektoratet), men det fine med denne anbefalingen er at du trenger ikke å gjøre det i en ½ time, men dele det opp i løpet av dagen. Selv har jeg lagt meg til en vane med å gå trapper, gå til møter med mer. For å få til denne 30 min enkelte dager. Det er mange ”skritt” ekstra du kan få gått i løpet av en dag dersom du blir litt bevisst.

  1. Ha alltid med deg et par gode sko, slik at du kan greie å gå til møter og andre gjøremål i løpet av dagen.
  2. Dersom du kjører bil, parker den et stykke fra dit du skal, så kan du gå det siste stykket. All gange er bra.
  3. Bruk bena som transportmiddel dersom det er mulig. Gå gjerne en omvei når du er på vei fra A til B.
  4. Bruk trappene i stedet for heis, rulletrapper osv.

Dersom du bestemmer deg for å gå:

Å gå er ifølge flere undersøkelser den aller mest effektive slankemosjonen, fordi du ikke så lett dropper gåturene. En løpetur eller en tur til treningssenteret kan ofte være mer tiltak i en travle og slitsom hverdag, men de fleste klarer ofte å gå en tur.

Du har kanskje ikke fått trent (gått, jogget, løpt) så mye i det siste . Da er kanskje sommerferien  en tid du kan begynne  å gå. Når formen blir bedre og bedre etterhvert som du har vært flink til å gå vil du kanskje prøve å løpe/jogge litt.

Du stresser ned:

Det er vanskeligere å gå ned i vekt (dersom det er motivet for din fysiske aktivitet) dersom stresshormonene herjer rundt i kroppen.

De motarbeider et eventuelt slankeprosjekt på alle mulige måter (spesielt på magen). Går du i minst en halvtime i frisk luft hver dag, forebygger du stress. Prøv det og se. Selv løser jeg en del av min ”frustrasjon” etter en arbeidsdag med en gå /løpetur. For meg er det god ”medisin” mot stress.

Du forbrenner kalorier:

Du forbrenner ca. 300 kcal i timen ved å gå, men du øker også forbrenningen på lengre sikt. Gange styrker musklene i spesielt rumpe og lår, og på lang sikt gir det deg økt forbrenning.

Men vær tålmodig. Jo mer muskler du har, desto flere kalorier bruker kroppen din på å holde seg i gang. Dersom du vil ha enda mer utbytte av gå turen anbefaler jeg at du tar med deg stavene og bruker armene aktivt under gåturen. Da får du jobbet med flere muskler mens du går, og du øker hvilestoff skiftet ditt.

Dersom du faller for fristelsen for å trene litt hardt vil du bruke opp karbohydrat lagrene dine først (sukkerlagrene) i muskler og blod og du vil føle en sultfølelse. Det er ofte da en fyller opp med  raske karbohydrater og da er prosjektet å brenne kalorier litt bortkastet, så derfor skal du holde farten nede og heller gå litt lengere.

De fleste av oss vet godt at vi helst bør gå 10 000 skritt om dagen, og det er supert hvis vi snakker om å ta vare på helsen. Undersøkelser viser likevel at det må litt mer til hvis du vil bruke gange som slankemosjon. Men husk at alt teller med! Du behøver ikke gå alle skrittene som egne gåturer, prøv og vær flink til å gå også der du har muligheter til heis, rulletrapper el.l.

For 3-5 år siden gikk det en farsott over landet, mange skaffet seg skritteller og satte igang. Var du en av de? Ta da frem skrittelleren igjen og bruk den som motivasjonsfaktor for å gå mer i hverdagen.

Eller hva med å kjøpe seg et enda mer motiverende hjelpemiddel: aktivitetsbånd/smartklokke  fra Garmin

Undersøkelser har vist at du går mer hvis du har på en skritteller enn hvis du ikke har det.

Lykke til!!