«Hold» kan ødelegge treningsøkta di!

FullSizeRender 2

Det er veldig irriterende dersom en får hold/sting når en skal gjennomføre en treningsøkt eller delta i en konkurranse. Det har skjedd meg mange ganger i løpet av min aktive tid, og det skjer av og til også nå når jeg er en vanlig mosjonist. Jeg opplever at det ofte kan være vanskelig   å gjennomføre treningsøkta som planlagt.

Eller hele konkurransen blir misslykket. Hold har ødelagt mange konkurranser for meg som aktiv idrettsutøver både i langrennsløypa og i løpskonkurranser. Hold, ( eller sting som noen kaller det), er en intens smerte som gjerne setter seg i siden rett under ribbeina. Vi vet ikke ikke hva denne smerten kommer av, og ikke hva som er årsaken.

Selv har jeg vel erfart gjennom alle mine år med trening, at årsaken kan være at jeg starter for raskt og for fort. De gangene jeg ville mer enn jeg maktet både i konkurranser og på trening kom problemet med hold. Jeg vil gi deg noen generelle råd som kan være forebyggende:

Måltider: Å spise i god tid før trening/konkurranser. Det verst er å «hive i seg mat/middag» rett før treningen starter. Vent med middagen til etter trening. Spis noe som er lettfordøyelig. Spis ikke senere enn 45 – 60 min før du starter treninga, og spis da lettfordøyelig mat. Som f.eks.

1. Smoothies

2. Yoghurt og frukt

3. En eller to brødskiver med syltetøy

Væskeinntak: Det er ikke lurt å drikk store mengder væske rett før du trener eller konkurrerer. Det er lurere å små drikke litt de siste to timene før du skal trene/konkurrere.

Dersom treningsøkta ikke er for lang (mer enn 1.30 t) eller at det er veldig varmt og fuktig trenger du ikke å drikke under treningsøkta. Men da er det viktig å fylle godt opp etter treningsøkta.

Selv drakk jeg kun på treningsøkter som var lengere enn 1.30 t og spesielt når jeg trente mot et maratonløp. Da var det viktig å drikke litt hvert 20 min for å venne kroppen med å tilføre  væske under trening/konkurranse.

Her er det mange individuelle forskjeller, så her er det lurt å finne ut hva som passer deg.

Treningen: For å unngå hold/sting er det lurt å starte treningen med god rolig oppvarming på 15 – 25 min. En rolig oppvarming på minst 15 minutter er ikke bare smart for å forbedre blodgjennom-strømning, men også best for å unngå hold/sting.

God oppvarming er enda viktigere før konkurranser, da farten (intensiteten) øker raskt rett etter start.