Hvor rask må man være for å løpe en 10 km?

 

IngridKristiansen

 

Vi hører ofte løpere forteller de mangler hurtighet, ja, – kanskje spenst og styrke også. Her er det viktig å skille mellom hvilke distanser man satser på. En sprinter har normalt et mål å være så rask som mulig, men husk dette er bare i ca. 10 til 60 sekunder. Sprintere vi da ha behov for både hurtighet, spenst og styrke. Dette gjelder da også delvis mellomdistanseløpere, selv om kravet til de nevnte kvalitetene kan være noe lavere her.

Det går et skille i hvilke kvaliteter man trenger som løper fra 1500m og oppover. Man løper da fra 4-5 minutter og oppover til kanskje flere timer. Grunnen til dette skillet er energibehovet og energisystemet som nå blir dominerende. Vi snakker da om aerob energiomsetning. Jeg har aldri hatt noen hurtighet i kroppen, er og var treig og lite spenstig.

Jeg greide kanskje å løpe en 400 meter på ca. 60 sekunder, det vil si 15 sekunder pr. 100m med maks innsats. Å løpe 100 meteren på 18 sekunder var imidlertid ikke noe problem. Og her kommer hovedpoenget, man trenger ikke hurtighet som langdistanseløper, man trenger utholdenhet. Løper man 100stk. hundremetere fortløpende har man unnagjort 10000meter. Har man i tillegg en gjennomsnittshastighet på 18 sekunder pr. 100 meter kommer man i mål på 10000 meteren på 30 minutter blank.

Vi er nå i nærheten av min pers på 10 000m bane. Ikke så verst tid for både menn og kvinner. Så mottoet er, glem hurtigheten og tren på utholdenheten. Det er selvfølgelig ikke noen ulempe å være rask, men dette er oftest medfødt. Man har da noen flere raske muskelceller i muskulaturen enn en person som ikke er så rask. De som ikke er så raske har flere seine og utholdende muskelfibre enn sprintere.

Den viktigste treningsformen for å bygge utholdenhet er langturen, den utgjør vel 80% av treningen. De resterende 20%ene utgjør intervaller, fartlek og konkurranser.

wigenehenv75

                                                                                                                                                       Foto. Dagbladet.no

For litt mer enn ett år siden var jeg  sammen med Susanne Wigene i Haugesund. Det interessante var at hennes treningshistorie var veldig lik min, den bestod stort sett av langturer. Her var det en skikkelig voksen dame og en heller ung dame som treffes, og med tider på henholdsvis 30.13 og 30.32 på 10 000m.

I dag er det vel mye fokus på intervaller, – egentlig alt for mye, så ikke glem at det er langturene som er hovedingrediensen for utholdenhet.

Trenger du råd og hjelp for å nå målene dine, ta kontakt!

 

Hilsen Team Kristiansen