Er den Norske folkehelsa truet ?(Del 2)

Ingrid Kristiansen, stavgangs trening

Bare terminologien som brukes er en utfordring. Her fins ingen standarder eller referanser hva ordene betyr. Hva betyr god form, veltrent, knallhardt, forskning osv.? De fleste av oss har stor tiltro til informasjon som kommer fra såkalt forskning.

Dette har vi imidlertid mistet helt tilliten til når det gjelder trening.  Man presenterer resultater gjort på noen få 10-talls personer (mer eller mindre utrente) testet over 6 til 8 uker med to streker under resultatet, – og tillater seg å kalle det forskning. Alle vet at såkalte «quick fix» metoder dessverre aldri fins innen trening.

Det skulle tatt seg ut at man testet ut medisiner på en slik måte. Intervalltrening har vært et motebegrep de siste årene, – som om det var et nytt prinsipp. Den største forvirringen her har vært intensiteten på intervallene. Ingrid har løpere på mølla si nesten hver dag, løpere som ønsker å få treningsråd samt å få testet kapasiteten sin.

Det er forøvrig dette som kalles PT, Personlig Trener, et nytt motefenomen her i landet. Mer eller mindre uten unntak tror disse kundene at intervallene skal være så harde som mulig. Det oppleves som en a-ha erfaring og lettelse at for hard trening faktisk ødelegger treningsutbyttet. La det også være sagt med en gang, man trenger ikke tenke på   intervalltrening om man kun er opptatt av helse.

Vi foretrekker også å bytte ut ordet trening med fysisk aktivitet. Treningsbegrepet syns vi etterhvert er blitt så belastet og misforstått. Mange syns det er så mye stress og mas rundt trening, kropp og vekt at de får helt sperre bare av å høre ordet, og vi er helt enige og forstår dette.

En nesten epidemisk utvikling av hjerteflimmer blant trenende middelaldrende menn har skremt mange. I det siste har det dreid seg om rabdomyolyse, bare ordet er nok til å skremme. Dette er en diagnose der treningen har vært så hard at blodet har blitt fylt opp av proteiner pga. nedbrytning av store mengder muskelceller. Dette kan føre til alvorlig nyresvikt.

Vi er alle kjent med begrepet «Det enkle er ofte det beste»

Latvia var det landet i nevnte undersøkelse med mest fysisk aktivitet blant befolkningen. Hva de gjorde? Jo, det enkle som naturlige aktiviteter som gang, sykling, hagearbeid etc., og lite trening.

Så folkens, glem alt om trender, mote og status. Kom dere ut og gjøre enkel, lystbetont, fysisk aktivitet en 3-4 ganger i uka. Det gir et enormt helsebidrag, og vær ikke redd for å bli litt rosa i kinnene samt litt svette, det gir nok «kvalitet».