Hvordan beholde løpeformen om vinteren ?

Nå kommer vinteren snart,  denne perioden av året kan  være vanskelig å få løpt skikkelig ute. Det kan være kaldt, glatt og mørkt. Mange av oss velger å trene løping inne på tredemølle. Det gjorde også jeg da jeg var i verdenstoppen. Den var et flott hjelpemiddel og en god løsning. Jeg fikk gjort mine ukentlige harde økter, slik at jeg var konkurransedyktig i forhold til mine konkurrenter som dro til varmere strøk og trente i kortbukse og hadde bar bakke under beina.

Kombiner med langrenn: Min trening vinterstid var en kombinasjon av mølletrening, løpetrening utendørs og langrennstrening. Jeg gikk 4 – 5 økter på ski i uka og løp 7 – 9 (4 – 6 av de på mølla).

Denne blandingen av langrenn og mølleløping er kanskje en av forklaringene til mine gode resultater. Langrenn er lystbetont trening, og den belaster ikke beina med G-krefter eller slag i det hele tatt.

Treninga foregår i inspirerende natur og frisk luft. Sentralsystemet med lunger og hjerte blir bedre trent, da flere kg aktive muskler blir aktivert. Var forholdene utendørs helt håpløse, hadde jeg av og til noen ekstreme uker, der all treningen ble gjort på mølla. Jeg løp da opp til 150 km i uka, og kun på mølle (en skal være skikkelig motivert for å greie det).

Min vanligste økt på mølla var en progressiv langtur. Løp rolig i 10 min som oppvarming. Startet da for eksempel å løpe på 4.30 min/km, løp dette i 5 min, øker så farten til 4.20 min/km, løp dette også i 5 min. Økte jevnt farten med 0.10 min/km hvert 5 minutt til jeg hadde en akseptabel høy puls. Jeg greide å komme ned i en km tid på 3.10 på gode dager. Avsluttet med 10 min rolig løping. Jeg passet alltid på å være på den rette siden av terskelpulsen, jeg løp meg altså aldri “sur”.

Løp på bane: Liker du ikke å løpe på mølle bør du vel finne andre måter å få løpt på. På enkelte steder i landet kan en også løpe på en innendørs løpebane ( Leangenhallen, Bislett for å nevne noen), jeg tror at det er lettere å bli skadet ved banetrening fordi svingene er litt skarpe og underlaget kan være noe hardt. Det fine er at en kan variere litt fra uke til uke både med mølletrening, løping ute/inne, ski mm.

Mål resultater med tredemølla: Jeg brukte også tredemølla til noen økter om sommeren. Det var lett å måle kvaliteten på økta. Jeg hadde noen standardiserte mølleøkter som jeg løp med jevne mellomrom. Da kunne jeg få svar på om jeg hadde trent riktig.

Gikk det tyngre, hadde høyere puls osv. på disse standardiserte mølleøktene forstod jeg fort at jeg hadde gjort noe galt fra forrige gang. Det var rett og slett lettere og ta seg inn og justere treningen underveis.

Det som er faren med mølletrening er at en tester og kontrollerer alle økter. Det blir fort litt for mye konkurranse på alle treningene. Det er topp og teste seg av og til, men mer enn en gang i hver 14. dag er vel ikke så smart.

Trenger du å teste deg oftere vil jeg heller anbefale deg å delta i noen konkurranser. Da får du en ekstra dimensjon med også, konkurranse nervene. Husk at trening skal være gøy, da får du vekst og har større mulighet til å nå målene dine. Lykke til med mølle treninga!

Trenger du råd og veiledning på løping? Ønsker du å nå dine løpemål i 2021 ? Ta kontakt med oss i Team kristiansen