Hvilken fottype har du?

 bilde

 

I dag snakkes det veldig mye om fottype og hvilke sko du skal ha dersom du har den eller den typen fot. Hvordan skal en på en enkel måte finne ut hvilken fottype man har? Du kan for eksempel dyppe føttene dine i vann, deretter kan du tråkke på et tørt gulv.

Dersom du lager et smalt avtrykk mellom hæl og forfot har du en normal fotbue. Det betyr i de aller fleste tilfeller at du har en nøytral løpestil.

Er det derimot bare avtrykk av hæl og forfot, har du en høy fotbue. Da kan du være en av de løperne som er supinasjonsløper. Dersom fotavtrykket derimot lager et bredt avtrykk mellom hæl og forfot, er fotbuen din svært utflatet, eller du kan rett og slett være plattfot. Da overpronerer du høyst sansynlig.

Denne testen kan du bruke dersom du har mistanke om at du løper i feil sko. Det er også lurt å få bekreftet ditt enkle resultat fra denne testen et sted der du kan bli videofilmet mens du løper på en tredemølle. Det er da viktig at de som ser på deg når du løper på mølla  har god erfaring og greie på disse tingene. Da vil du høyst sannsynlig få riktig sko for din fottype og du blir kanskje kvitt plagene dine.

Nøytralløpern:

bilde 2

Foten din vrikker seg verken innover eller utover. Du lander gjerne på yttersiden av hælen og gjør en lett rullebevegelse innover med foten. Velg derfor sko god støtabsorbering, men uten harde stabiliserende kiler som de som overpronerer, har bruk for.

Supinasjonsløpern:

bilde

Folk med høy fotbue har ofte en stiv og lite smidig fot og løper på yttersiden. Her er den naturlige støtdempningen svært dårlig. Er du supinasjonsløper,  vil du som  regel ha behov for en svært smidig sko med ekstra støtabsorbering.

Overpronasjonsløperen:

bilde

 

Har du en ganske flat fotbue eller er plattfot, blir avtrykket bredt, og da overpronerer du sannsynligvis. Det vil si at du heller veldig innover på foten når du løper. Kjøp løpesko som er vridningsstabile og har stabiliserende kile i sålen

 

Lykke til!!