Hvordan greie å presse seg hardt i konkurranser?

Dette er et gammelt blogginlegg, men like aktuelt fremdeles!! Noe å lære av dette?

En av mine PT – kunder (han har forbedret seg med flere minutter på 1/2 – maraton og 10 km de siste to årene) skriver en betrakning fra ett av løpene sine i 2016.

25. Mai gikk mitt andre løp for sesong, etter en liten nedtur på Sentrumsløpet selv med ny personlig rekord. Jeg klarte ikke det nye målet jeg hadde satt meg. Fornebuløpet var neste mulighet, og da skulle jeg «pushe» meg for å klare målet. Løypa var relativ flat og jeg hadde bestemt meg for å ikke se på pulsen under løpet, bare løpe det jeg orket. Etter målgang sjekket jeg pulsen. Hva i alle dager tenkte jeg. En snittpuls på 193 og en puls opp mot 202, – som er min makspuls. Under selvet løpet følte jeg meg veldig pigg og hadde en bra flyt, selv om jeg fikk negative tanker til tider. Jeg måtte bare snu dette til det positive. Jeg merket noen få ganger underveis at jeg hadde høy puls, men følte stort sett at jeg lå rett over terskelen min som er på 182-185.

Skjermbilde 2016-05-31 kl. 11.50.46Hvordan har jeg klart å ligge i 38:13 minutter med en snitt puls på 193? Jeg vet at jeg klarer å presse meg ganske bra, men jeg trener jo aldri over terskel, så kroppen er jo ikke akkurat vant til å ligge så høyt. Jeg viste allerede ved 4-5 km at jeg ville jeg slå min rekord om jeg bare holdt tempoet oppe. Dette var nok i bakhode de siste km av løpet som hjalp meg til å pushe. Det å ikke se pulsen underveis gjorde nok at jeg ikke ble så psykisk skremt.

Jeg hadde noen lette setninger (positive tankesetninger eller affirmasjoner) jeg sa til meg selv under løpet som hjalp meg til å «pushe» meg litt ekstra.

  • Dette gjør jeg frivillig
  • Jeg liker dette
  • Jeg skal klare målet
  • Pulsen er ikke så høy
  • Hold tråkke
  • Mål nærmer seg
  • Bare litt til så klarer jeg ny rekord.

Og ha disse tanken i bakhode under løpet hjalp meg (kanskje de kan hjelpe deg også?) til å ikke fokuser på pulsen, men det å faktisk presse seg litt til for å nå målet. Jeg satte nye personlig rekord med 18 sekunder, så jeg kom meg ikke under 38 minutter som var målet. Men målet har jeg fortsatt, og jeg skal klare det neste gang, da skal jeg presse meg på samme måte og legge pulsklokken vekk. Skal heller fokusere på å komme seg raskest mulig til mål.

Ønsker du hjelp med treninga di for å nå dine mål ta kontakt med Team Kristiansen vi kan hjelpe deg!!