Enkel treningslære(Del 1)

Menneskekroppen har en fantastisk tilpasningsevne. På fagspråket kaller de det adaptasjonsevne. Denne unike evnen danner grunnlaget for treningslæren. Vi vil vise deg hvilke faktorer du bør ta hensyn til i treningen din for å dra full nytte av denne tilpasningsevnen.

Noen viktige prinsipper: Tenk deg at du hogger ved, og det er lenge siden du har arbeidet med hendene dine. Etter en stund får du vannblemmer. Så tar du en pause på noen dager. Hva skjer?

Jo, kroppen setter i gang å reparere de slitte hudpartiene. Og ikke bare det, den sørger for å gjøre huden litt tykkere og sterkere enn den var før. Dette kalles for overkompensasjon. Slik er det med fysisk trening/aktivitet også, får kanskje ikke gnagsår, men stølheten man ofte føler er en slags indre «gnagsår» i sener og muskulatur.

Grunnprinsippene for fysisk aktivitet/trening/stimulering bestå av 3 ”byggeklosser”, nemlig treningen/belastningen/stimuleringen, hvilen/restitusjonen og progresjonen/stigningen:

  • Teningen/Belastningen/Stimuleringen – bryter ned. Dette kalles ”katabole” fase. Som følge av denne nedbrytinga kan du kjenne trøtthet, muskelstivhet o.l
  • Hvilen/Restitusjonen, gir kroppen mulighet til å ta seg inn, bygge seg opp igjen. Dette kalles den ”anabole” fasen. (Derav navnet på et kjent oppbyggingsdop, – anabole steroider) Her bygger/reparerer kroppen opp slitasjen, og den overkompensere med å bli litt sterkere enn før. (Betinget at man har lært å trene riktig)
  • Hvis du ønsker å bli stadig sterkere, raskere eller mer utholdende, må du i tillegg ha progresjon/stigning i treningen/aktiviteten/stimuleringen over tid. Det vil si at du gradvis og over tid må øke treningsbelastningen/stimuleringen i form av høyere volum og/eller intensitet.

En god treningsøkt består altså av to like viktige komponenter: trening og hvile. Mange begår den feilen at de bare fokuserer på den fysiske aktiviteten, glemmer hvilefasen hvor oppbyggingen faktisk skjer!

Tenk på dette når du planlegger treningen, da blir det lettere å komme i gang. Husker du grunnfilosofien vår? Dette er helhetstrening i praksis!

Resten av artikkelen kommer i morgen!