Hvor mye kan vi øke treningsmengden om vi ønsker å holde oss skadefri?


En vanlig tankegang for alle oss løpere er at vi ikke skal øke treningsmengden med mer enn det kroppen vår tåler, slik at vi unngår å bli skadet. Men dette er og blir vanskelig for de fleste. Alt går liksom så fint helt til det ”smeller”.

Regner med at du også har opplevd det? Det har jeg i alle fall opplevd flere ganger i min aktive periode som langdistanseløper. Jeg ville ofte mer enn det kroppen min kunne ta imot av trening. Det er veldig individuelt hva vi tåler av trening (både intensitet og mengde). Noen kan øke både mengden og intensiteten på treninga uten å bli skadet,  andre blir skadet bare man øker intensiteten eller mengden med bare noen få %.

Dette  spørsmålet er det ikke enighet om, noen løpere tåler mer økning enn andre og det kan ha mange forskjellige årsaker. En av grunnene kan være bedre genetiske forutsetninger, bedre treningsgrunnlag mm. Min erfaring med mange års trening både som langrennsløper og langdistanseløper at for rask økning på både treningsmengde og intensitet kan føre til skader over tid.

Derfor er det bedre å være forsiktig og ikke øke for raskt om man ønsker å få en jevn god progresjon på sin trening. (Dette er spesielt viktig for oss løpere da det er større belastning på muskler, sener og ledd ved løping enn for eksempel langrenn) Det var bl.a. derfor jeg brukte langrennstrening som mengdetrening i mine aktive år, dette for å få nok mengde på vinteren slik at jeg var bedre rustet når våren og sommeren kom, da jeg skulle intensivere kvaliteten på treninga mi og være klar til alle de tøffe konkurransene som jeg skulle delta i.

For meg var dette en fantastisk flott løsning. Før jeg ble løper hadde jeg vært langrennsløper på topp nasjonalt så langrennsteknikken hadde jeg inne, så jeg fikk godt utbytte av alle disse langrennsturene, dessuten syntes jeg det var moro, og da gir det jo ekstra god effekt.

Budskapet til deg som er en ivrig løper er derfor at dersom du løper litt mer for hver uke, så gjør det ingen verdens ting på kort sikt. Fortsetter du derimot å øke uke etter uke, så kommer sannsynligvis skadene snikende.

                       Trenger du råd og hjelp med treninga di ? Ta kontakt med oss i Team Kristiansen