Kamp og flukt reaksjoner er vanlig for idretts utøvere

bilde-2

Alle som har vært med i en idrettskonkurranse, være seg mosjonisten eller toppidrettsutøveren har sikkert oppleve det samme kamp/flukt tanken. Jeg regner med at du kjenner deg igjen eller? Når jeg sier kampreaksjonen mener jeg ikke at en er aggressiv. Kamp er en målrettet og positiv og offensiv holdning til konkurransen en skal delta i. I denne tilstanden greier utøveren/ mosjonisten og holde målsettingen og selvtilliten oppe.

Den motsatte reaksjonen er flukt. Fluktreaksjonen kjennetegnes med at utøveren/mosjonisten prøver å flykte fra konkurransesituasjonen både fysisk og psykisk. Mulig at noen av dere kjenner dere igjen. Selv var jeg en utøver som tålte mye stress i konkurransesituasjonen og gikk inn i konkurransen med kamp og glød og var alltid offensiv.

En av grunnene til at jeg greide det var nok at jeg ikke var redd for å ikke nå målet mitt, men var fast bestemt på å prøve. Her er vi forskjellige, mange tåler lite stress før de kommer over i flukt, og finner alle mulige unnskyldninger for å slippe å konkurrere. Er du en av de som har tendenser til flukt reaksjon i en konkurransesituasjon anbefaler jeg deg å jobbe med problemet ditt mentalt. Det hjelper skal jeg love deg.

Ja, hvordan skal jeg så trene og jobbe for å bli kvitt dette problemet blir da neste spørsmål? Jeg foreslår (har selv god erfaring med slik jobbing) at du tar for deg 3 – 4 setninger som du gjentar 10 – 20 ganger 4 – 5 ganger i uka. Setningene kan være:

  1. Jeg er offensiv
  2. Jeg tør å tape
  3. Jeg tørr og vinne
  4. Jeg angriper

Flykt reaksjonen kan føre til mange slags reaksjoner som virker negativt inn på konkurranse situasjonen. Man kan bli apatisk, likegyldig, osv.

Altså å miste motivasjonen er en måte å forsvare psykisk sin flukt adferd. Mange utøvere mister sin motivasjon i forbindelse med viktige konkurranser, de bør jobbe med dette problemet mentalt.

Det hjelper ikke å trene mer fysisk dersom en ikke har dette på plass. Mange utøvere kjenner seg vel igjen regner jeg med. Dere har vel også hørt slike unnskyldninger fra konkurrenter like før start i en konkurranse (eller er du en av de som kommer med slike unnskyldninger):

  1. Jeg har trent så dårlig i det siste
  2. Jeg er små skadet
  3. Jeg har sovet dårlig i natt
  4. Jeg liker ikke å konkurere i regnvær

 

Da jeg hadde konkurrenter som sa slike ting før start, så sa jeg alltid. Ja deg slår jeg i alle fall i dag, for jeg føler meg helt topp og klar til innsats. Så alle dere som lider av denne kamp/flukt ”syken” jobb mentalt med problemet dere har. Jeg skal love dere at det tar ikke lang tid før dere har fått mer orden på problemet.

Lykke til!!

Kilde : Willi Railo