Har vi nok fett på kroppen til å kunne løpe 500 km?

 

 

FullSizeRender

Det viser seg at en voksen person har nok fett på kroppen (ca. 8 – 12 kg) til å løpe nærmere 100 mil, altså tur/retur Oslo-Trondheim. Selv syltynne maratonløpere har nok fett på kroppen til å løpe 40 – 50 mil.

Dersom man kan løpe mellom 50 – 100 mil på kroppsfettet vårt , da burde vel et maratonløp være enkelt å gjennomføre for alle med litt løpeerfaring?

Men så enkelt er det nok ikke. Dette fordi man må ha tilgang til litt karbohydrater for å kunne holde et bra tempo. Dessuten er ikke alt fett like tilgjengelig for de musklene som trenger det. Den letteste måten å komme til det fettet som skal brukes av de arbeidende musklene er det fettet du har i musklene dine (ja vi har alle fett i musklene våre)

Dette fettet veier ikke mer enn ca. 200 g til samme, men kan allikevel holde til flere timers løping. I denne sammenheng er det viktig at man ikke løper for fort (i forhold til sin egen kapasitet) fordi løper vi for fort (litt inn i anaerob fase) brenner vi opp karbohydratene våre raskere enn vi ønsker.

Det er derfor viktig å trene opp en god fettforbrenning dersom du har tenkt å løpe et langt løp. Det gjør vi best ved lange rolige turer.

Ønsker du råd om maratontrening ta kontakt da vel!

Kilde: “Alle kan trene” av Anders Hansen og Carl Johan Sundberg