Hvorfor «leve i nuet» ?

 nu

Er du en av de som tenker mye på det du har opplevd eller det som skal skje? Da kan det være lurt av deg å leve mer i nuet. Ja, rett og slett være mer tilstede her og nå. Du er nok ikke alene om og ha det slik. Vi bør sette pris på hver dag å lære oss og ta utfordringene, gledene og sorgene når de kommer.

Hjernen vår går ofte på autopilot i hverdagen, det har vel du også opplevd regner jeg med. Jeg opplever det omtrent daglig, f.eks når jeg kjører til jobb eller andre steder, når jeg kommer frem husker jeg ikke noe av kjøreturen.  Da har jeg gjort det meste på autopilot. Slik kan det meste av hverdagen vår bli.

Alt går på autopilot og vi er ikke til stedet i vårt eget liv. Nei slik vil vi vel ikke ha det eller? Mange har vi en travel hverdag som skal gå opp, i tillegg blir vi overeksponert av sanseinntrykk og kommunikasjon vi skal forholde oss til igjennom media og alt rundt oss.

På grunn av dette går hjernen lett i automatikk og vi handler utfra en mer underbevisst del av hjernen. Rett og slett for å ikke overveldes av alt vi blir eksponert av fra innformasjonssamfundet. Forskning viser at opptil 95 % av tiden befinner hjernen vår seg i en ubevisst tilstand, dette er fordi den har så mye informasjon og tusenvis av inntrykk å forholde seg til hele tiden, vi tror ofte vi skal klare å forholde oss til dette på en våken måte, men det klarer vi ikke, og da slår hjernen seg av automatisk.

Forskningen på dette viser også at vi repeterer de samme tankebanene dag etter dag. Rett og slett vi setter på autopiloten.
Følelsene våre forteller oss hvordan vi har det, og når vi er i denne ubevisste tilstanden har vi ofte en tendens til å undertrykke eller avvise disse følelsene. Dette gjør at vi ikke respekterer hvordan vi føler det, samtidig som vi mister oversikten over hva som foregår. Vi lever utafor nuet.

Om du står med en fot i fremtiden og en fot i fortiden så går du glipp av nuet. Du respekterer ikke det stedet du er nå og det faktumet at dette nuet er nok. Da er det viktig å huske at nuet er det eneste du har. Du kan godt planlegge fremtiden, men  det å være enten i fortiden eller fremtiden gjør at du ikke har noe, du er ikke til stede i det som faktisk livet ditt som er her og nå. Livet er jo en samling av dager og øyeblikk, så hvis du hele tiden venter på noe som skal skje eller fordømmer noe som har skjedd, så er du aldri med i livet ditt, og det er ganske tragisk spør du meg. Meditasjon eller autogen trening kan endre tankegangen din. Dersom du føler at hverdagene dine ikke gir noen mening og at hjernen din går litt på autopilot, kan du kanskje prøve meditasjon eller autogen trening. Det er mye du kan gjøre for å omprogrammere hjernen. Dette har de forsket på blant annet i Danmark. De fikk vanlige mennesker til å prøve dette i en periode og forsøkspersonene rapporterte tilbake at de var mer tilstede i hverdagen, var mer harmoniske, hadde mye mindre stress og de var mye mer fokusert og konsentrert.

Kilde: KK.no