Hva er fysisk form, hvordan kan jeg teste den?

Fysisk yteevne er avhengig av medfødte fysiske og psykiske anlegg og miljø påvirkning som for eksempel [quote float=”right”]En forutsetning for å ha god utholdenhet er at kroppens evne til å skaffe nok energi til det arbeidet som skal utføres.[/quote] trening. Noen kan ha stor utholdenhet andre kan ha stor muskelstyrke og atter andre kan være raske og ha god reaksjonsevne. Selv var jeg av den type idrettsutøver som tålte lite melkesyre trening, og jeg holt meg derfor mest mulig borte fra slik trening. Som resultat av det kan vi ha stor forskjell på trenbarheten på forskjellige områder. For eksempel en person kan utvikle god spenst ved trening mens en annen person ikke vil få samme fremgang ved samme trening. Når vi til daglig snakker om fysisk form tenker vi oftest på kondisjon. Det er ganske naturlig på grunn av at i de fleste idretter har en bruk for et minimum av kondisjon. Er du i tvil på forskjellen mellom kondisjon og utholdenhet skal jeg prøve å definere de to begrepene:

1. Kondisjon; evnen til å arbeide med høy intensitet i forholdsvis lang tid. Dette er et universal begrep og gjelder hjerte og lungenes kapasitet (sentralsystemet). Kondisjon, populærbetegnelse for treningstilstand eller utholdenhet, og således et mål [quote float=”right”]Verdens beste langdistanse løper blir hjelpeløs som fotballspiller, verdens beste svømmer blir hjelpeløs som løper osv. Altså vil det si at utholdenheten er veldig spesifikk til den øvelsen du trener på.[/quote] på evnen til å utføre langvarig fysisk arbeid (aerob kapasitet). Kondisjonen bestemmes av hjertets evne til å pumpe blod ut til de arbeidende muskler og av musklenes evne til å utnytte oksygenet.

2. Utholdenheten vår derimot er spesifikk i forhold til idrett/øvelse. Forskjellige idretter/øvelser tar i bruk forskjellige muskler og muskelgrupper. Det er disse musklene som får god utholdenhet når de trenes, men de er avhengig av kondisjon som er en ”leverandør” av oksygenet.

Verdens beste langdistanse løper blir hjelpeløs som fotballspiller, verdens beste svømmer blir hjelpeløs som løper osv. Altså vil det si at utholdenheten er veldig spesifikk til den øvelsen du trener på.

Utholdenhet : kan ofte defineres som kroppens evne til å arbeide med relativ høy intensitet over lengre tid. En forutsetning for å ha god utholdenhet er at kroppens evne til å skaffe nok energi til det arbeidet som skal utføres. Ut fra den måten vi skaffer oss energi på, skiller vi mellom to hovedformer:

1. Anaerob utholdenhet (vil si organismens evne til å arbeide med svært høy intensitet i forholdsvis kort tid ved hjelp av anaerobe energiprosesser i musklene) Selv har jeg dårlig erfaring med slik trening, da min kropp ikke tålte så mye anaerob trening. Jeg hadde ikke så mye bruk for det heller da mine konkurranser varte i 8 min eller mer.

2. Aerob utholdenhet. ( står for organismens evne til å arbeide med relativ høy intensitet over lengre tid ved hjelp av aerobe energiprosesser i musklene). Dette var den egenskapen jeg hadde og som jeg trente mye på for å oppnå alle mine rekorder og gode lnge løp. Det er en mer konservativ trening som ikke får så raske gode resultater, men som ikke gjør så stor skade dersom en får litt for mye av denne type trening

Kilde: NIH