HVA VAR DET MED DETTE HJERTET TIL ARVE?

Ingrid Kristiansen Testing på testlaboratoriet til Norges IdrettshøgskolenHan har fått en ny, kunstig aortaklaff. Historien går tilbake til tidlig 80 tallet. Etter et legebesøk får han beskjed om en bilyd fra hjertet. Han ble sjekket videre av Statoils bedriftslege som mener bilyden ikke er så mye å bry seg om. I denne perioden løper han maraton på 2.34, halv på 1.1o og 10 km et sted mellom 31 og 32 min (han vet ikke disse tidene nøyaktig selv engang) Bilydene kommer typisk fra hjerteklaffene, vi har 4 av disse klaffene. De siste årene har gubben blitt fulgt opp av regelmessig ultralyd av hjertet. Resultatet viste at det var aortaklaffen som sleit (altså en mekanisk skavank og ikke hjertesykdom)[quote float=”right”] I denne perioden løper han maraton på 2.34, halv på 1.1o og 10 km et sted mellom 31 og 32 min [/quote] Det er denne klaffen som leder blodet ut i det store kretsløpet for leveranse av blod til skjelettmuskulaturen (viljestyrte muskler) rundt omkring på kroppen.

Det interessante etter operasjonene er kirurgens kommentar. Han forteller at aortaklaffen var sterkt misdannet antakelig fra fødselen av. Normalt består den av 3 fritt bevegelige seil som åpner og lukker. Her var bare 2 seil, og disse var sammenvokst. I tillegg til sterk forkalking var det ingen klaff igjen, bare et lite hull på mellom 0,5 til 0,8 kvadrat cm. Den nye innopererte mekaniske proteseklaffen har et [quote float=”left”]Jevnlig, fornuftig fysisk aktivitet har reddet helsa her. Det har gitt et solid og sterkt hjerte som har tålt en støyt gjennom 60 år. Men dette sterke hjertet kunne også vært en risikofaktor.[/quote] areal på ca 3,4 kvadrat cm. Så kan dere selv tenke dere hvilken lettelse dette nå er for hjertet. Og for generell fysisk kapasitet. Den gode nyheten er at hjertet ikke ser ut til å ha tatt skade av dette lille hullet. Underlig også at Karmøybuen ikke merket noe i den vanlige hverdag, kun når han skulle ta hardere i. Hjertet ble sterkere med tykkere vegger og noe redusert slagvolum. Denne egenskapen er reversibel, dvs. hjertet er forventet å normalisere seg til normale tykkelser og volum etter hvert.

LB_Ingrid_Kristians_189056c

Jevnlig, fornuftig fysisk aktivitet har reddet helsa her. Det har gitt et solid og sterkt hjerte som har tålt en støyt gjennom 60 år. Men dette sterke hjertet kunne også vært en risikofaktor. I vanlig hverdagsaktivitet merker[quote float=”right”]Stakkars kar som har slitt med å komme opp bakkene på ski mot Heggeligvann de siste årene. Med en minimal åpning ut av hjertet har han egentlig dratt på et par pulker eller bare fått utnyttet noen få % av maks O2 kapasiteten sin.[/quote] man ikke noe, og det er normalt å få noe mer pust og puls ved mer belastning. Takk til moderne ultralydteknologi som enkelt kunne dokumentere at selv med ingen bieffekter i hverdagen, så var det på høy tid å gjøre noe her.

Så får man bare spekulere hvor sprek vestlendingen egentlig burde vært. Stakkars kar som har slitt med å komme opp bakkene på ski mot Heggeligvann de siste årene. Med en minimal åpning ut av hjertet har han egentlig dratt på et par pulker eller bare fått utnyttet noen få % av maks O2 kapasiteten sin. Dette var nok noe bedre for 30 år siden, men ikke godt å anslå. Løperekordene kunne nok utvilsomt vært mange minutter bedre på de lange distansene.

Men nå er han i gang med det nye livet!