Ingrids treningstips for deg som ønsker å løpe eller være fysisk aktiv på annen måte.

Ingrid KristiansenJeg har trent vært fysisk aktiv i hele mitt liv og for meg er trening/fysisk aktivitet blitt en livsstil. Det er like naturlig for meg med en gå tur, løpetur, padletur, sykkeltur osv. som det å pusse tennene. Ønsker du å komme dit med dine daglige fysiske utfordringer kan jeg komme med noen tips som kanskje kan hjelpe deg på veien. Først av alt må du finne en eller flere [quote float=”right”]Jeg har trent vært fysisk aktiv i hele mitt liv og for meg er trening/fysisk aktivitet blitt en livsstil.[/quote] aktiviteter du liker, da er det mye enklere å gjennomføre. En annen viktig faktor for å få til litt daglig fysisk aktivitet er at du ikke gjør deg avhengig av fasiliteter, transport, åpningstider osv. Det viktigste for å bli i bedre form er at du gjør noe ”hele” tiden. Du trenger ikke å være fysisk aktiv hver dag, men helst 2 – 4 ganger hver uke. Kontinuitet er et stikkord. Det hjelper lite å gjøre MYE en periode for så å sitte helt stille en uke eller to. Selv har jeg alltid hatt en plan for det jeg har tenkt å[quote float=”left”]Det er like naturlig for meg med en gå tur, løpetur, padletur, sykkeltur osv. som det å pusse tennene. Ønsker du å komme dit med dine daglige fysiske utfordringer kan jeg komme med noen tips som kanskje kan hjelpe deg på veien.[/quote] gjøre i løpet av en uke (det var enkelt da en satset for fullt og hadde klare MÅL), men jeg har også en slik grov plan nå som mosjonist. Har du en plan er det nemlig mye enklere å få ting gjort. (det gjelder ikke bare trening, men de fleste av dagens gjøremål) Setter du opp en plan for dine daglige/ukentlige fysiske aktiviteter er det viktig at du ikke blir ”slave” av din egen plan, den skal bare være en veileder. Her er det dessverre mange som blir litt for ”hekta” på planen og lite fleksibel. Det er kanskje verre enn og ikke ha noen plan i det hele tatt. Dette temaet har jeg tatt opp i en tidligere blogg: (http://www.ingridkristiansen.com/2014/06/16/forskning-viser-at-treningsavhengighet-er-blitt-et-storre-problem-blant-supermosjonistene/

Er du en løper som ønsker å nå noen tids mål, kan det være lurt og analysere tilstanden din i dag og ta utgangspunkt i det før du starter med for mye spesifikk trening mot målet. Det er her jeg hjelper løpere på alle nivåer på mine PT – mølletreninger. Bestill en time da vel!!

Er det noe spesielt du trener mot er det best å trene på det du skal bli god i. Er du for eksempel en løper som ønsker å bli god på 10 km( på: 30 min, 40 min, 50 min, 60 min eller lignende) er det lurt og øve litt på den farten du skal ha i konkurransen. Samtidig kan du ikke alltid løpe i den farten, da kan skader lett oppstå og det blir dessuten for hard (for høy puls). Det jeg prøver å fortelle deg er at du må ha et variert treningsprogram, noen rolige turer og noen med mer ”trøkk”. Den vanligste [quote float=”right”]Er det noe spesielt du trener mot er det best å trene på det du skal bli god i.[/quote] feilen mosjonisten gjør er at de trener for hardt hele tiden (i forhold til sitt eget ståsted) Skal du få fremgang er det viktig med en gradvis progresjon. Det er mange måter å variere den harde treninga på. Husk at de rolige (da mener jeg rolig) turene bygger en god og solid trenings base, som gjør deg bedre rustet til å tåle de harde trenings øktene. Du kan trene de harde treningene på forskjellig måte:

  1. Fartslek; variere lengden og intensiteten på dragene etter lyst og humør.
  2. Kort intervall: mange korte drag med kort pause. Blir ganske lik konkurranse situasjonen.
  3. Lang intervall: Lengere drag fra 1 min opp til 5 min, med pause ca. ½ dragets lengde
  4. Bakke trening: Det er en treningsform som løfter formen din raskt, men viktig at denne treningsformen ikke gjøres for ofte

Er du en løper som liker å trene i terrenget, så ta intervallene der. Det er ingen regel for hva som er best. Selv trente jeg kun 9 ganger på bane det året jeg satte de fleste av mine verdensrekorder på bane. Det viktigste er at ikke pulsen din er for høy (helst ikke særlig over terskel pulsen din. Dette for å være på den sikre side) Det som er aller viktigst er at du synes det er gøy og ikke for tungt.

Lykke til!!