Så du tror du har gjort effektiv trening?

 

images

I vår kultur er det vanlig at vi får ros og skryt når vi gjør noe skikkelig. Fra barnsben av fikk vi kanskje skryt og ros om vi gjorde litt ekstra lekser, ryddet rommet osv. Dette setter seg da fort i «ryggmargen» vår. Skikkelig arbeid gir en belønning av ros og skryt. En utfordring er at vi har en tendens til å ta med oss dette belønnings-mønsteret på alle arenaer.

[quote float=”right”]La det være sagt med engang, ingen blir god med for mye knallhard trening[/quote] Det er her fysisk trening kommer inn. Det er lett å ty til en slik lineær «belønning» av treningen. Det vil si, jo hardere jeg trener, jo flinkere er jeg, – og jo mer jeg gjør jo flinkere er jeg.

Regner med at mange kjenner seg igjen her. Mediabildet har ikke gjort det lettere, ordet knallhardt går veldig ofte igjen i artiklene om trening.

La det være sagt med engang, ingen blir god med for mye knallhard trening. Hva som ligger i begrepet knallhard er heller ikke like opplagt.

For å forstå trening er det en fordel å kunne litt om kroppens energisystemer. Man kan si vi har 4 forskjellige energisystemer. Ved lett til moderat belastning tyr kroppen til aerobe belastning. Vi kan si vi har 2 aerobe systemer. Under hvile og lett belastning bruker kroppen fett som dominerende energikilde. Kroppen har en «oktan» regulator der blandingsforholdet mellom fett og karbohydrater blir justert etter belastning. Hvile og rolig belastning, gir høy fettandel. Jo hardere belastning jo høyere andel av karbohydrater som energikilde. Det er alltid en miks av fett og karbohydrater.

La oss si du presser deg jevnt oppover i belastning. Du vil da komme til et punkt der du belaster det aerobe systemet til sin begrensning. Vi har kommet opp på vår terskelbelastning. Dette er det maksimale vi kan belaste aerobt, og vi bruker karbohydrater som dominerende energikilde. Pustefrekvensen er nå relativt høy og lettere ubehagelig, pulsen gir deg terskelpuls. Her kan man kanskje ligge og belaste i 20-30 min. (For å finne dette punktet nøyaktig må man ty til en testlab)

[quote float=”left”]Melkesyresystemet er ment å gi oss ekstra krefter, men det er også ment å beskytte oss[/quote] Du ønsker imidlertid å presse deg enda mer, du gir enda litt mer «gass». Nå slår et nytt energisystem inn, nemlig melkesyresystemet. Det gir deg ekstra krefter, ja, – du greier å øke farten. Dette ser lovende ut. Pulsen stiger kanskje litt, og du merker ofte mest på pustemønsteret ditt. Respirasjonen eller pustemønsteret ditt går gradvis over i hyperventilasjon. I tillegg kommer det snikende et ubehag og en stivhetsfølelse først i de arbeidende musklene, seinere i hele kroppen. Det er dette vi kaller å trene knallhardt, du begynner å stivne. Det aerobe systemet jobber maksimalt i tillegg til det anaerobe melkesyresystemet.

Melkesyresystemet er ment å gi oss ekstra krefter, men det er også ment å beskytte oss. Det virker som et brannslukkings system om du tøyer det for mye. Det presser deg gradvis til at du må senke tempoet eller belastningen. Kroppens førsteprioritet er nemlig beskyttelse av liv og helse. Det beskytter hjertet og muskulaturen vår fra overbelastning.

Vi skal være glade for dette. Du har sikkert hørt om hunder og hester som er blitt sprengt. Disse dyrene har ikke samme melkesyresystem, – med det resultatet at de kan få varig skade om de kjøres for hardt, i verste fall kan de kjøres til døde.

[quote float=”right”]Om du trener ofte slik blir ikke ditt aerobe system bedre, det blir faktisk heller redusert pga. uheldig miljø i muskulature[/quote] Om du trener ofte slik blir ikke ditt aerobe system bedre, det blir faktisk heller redusert pga. uheldig miljø i muskulaturen. Arbeidsmiljøet i muskelen blir surt og ugunstig for de aerobe systemene som i alle tilfeller utgjør 90-99 % av energien i utholdenhetsøvelser.

[quote float=”left”]Så kjære leser om du vil trene for å bli dårligere, ja da er det bare å trene knallhardt![/quote]Det 4 energisystemet er kreatinfosfatsystemet. Det gir oss kjempekrefter om vi blir skremt eller om vi vil gjøre en rask kraftanstrengelse (som i hopp, kast og sprint). Dette er et anaerobt system, men det gir ikke melkesyre. «Brenntiden er imidlertid kort, maksimalt 8-10 sekunder med full belastning. Melkesyresystemet har vel en brenntid på full guffe i 2-4 minutter.

Så kjære leser om du vil trene for å bli dårligere, ja da er det bare å trene knallhardt!