Hodelykt et flott hjelpemiddel når høstmørket kommer for fullt

 

 

Ingrid Kristiansen

 

Jeg har  drevet med trening ute hele mitt liv og har de senere år hatt godt utbytte av hodelykt. De første hodelyktene jeg hadde egnet seg dårlig til løping, da batteriene var tunge og upraktiske. Ja, jeg måtte løpe med et stort batteri i en sekk på ryggen, ikke særlig brukervennlig. OK for skiløpere og sykelister, da en ikke har så mye ”bevegelse” under aktiviteten . Utviklingen de senere år har heldigvis vært stor, så nå får man sterke lykter som er lette og løpe med og som lyser godt. Det som er utfordringen for folk flest i dag er å finne en hodelykt som er bra nok til sitt bruk. Kanskje en billig utgave er godt nok for deg? Jeg anbefaler deg å sjekke ut  hva som er på markedet og vurdere hva du skal bruke den til før du kjøper deg en. Hodelykt et suverent redskap å bruke enten du er ute og lufter hunden, er på joggetur eller gjør andre ting ute i mørket. Selv bruker jeg hodelykt når jeg trener meg selv eller når jeg holder alle mine ukentlige treninger både med staver, truger eller løping.  Da ungene våre var små (ca. 5 -8 år) hadde vi en fast skitur hver uke med hodelykt. Det var en flott opplevelse for både oss voksne og barna. En slik tur vil jeg på det varmeste anbefale. Dette førte oss ut til løyper som få eller ingen brukte etter at det ble mørkt. Ungene våre syntes det var topp! De siste årene har det vært en revolusjon når det gjelder lykter som finnes på markedet. Både hodelykter og lommelykter har mye bedre levetid, bruker mindre strøm og gir et klarere lys og mye bedre lys. Felles for lyktene er at de har en lav vekt og hendig størrelse slik at de er lette å bære med seg. Alle er utstyrt med LED-pærer, og har derfor en lang holdbarhets tid.  Prisforskjellen mellom markedets dyreste og billigste lykt er mer enn 2000 kroner. Når det gjelder lysstyrke lyser lykten med lengst lysstyrke 200 meter, mens det dårligste lyser snaue 10 meter.  De ulike hodehodelyktene er tilpasset ulike behov. Før du går til innkjøp av en hodelykt, er det viktig å vurdere bruksområde. Dersom du bare skal bruke den inne i telt for eksempel, så trenger du ikke den voldsomme lysstyrken som noen av disse lyktene har. Hvis du derimot er avhengig av å se på lang avstand, så trenger du en av de sterkere lyktene som fungerer helt ut til en 200 meter. Det er en slik sterk lykt jeg bruker til daglig og jeg er meget fornøyd med den. Mange av kundene mine derimot har valgt en billigere og de er helt OK. Det har vært en rivende utvikling på hodelykt markedet de siste årene. De første LED-lyktene  på markedet, ga en kort og noe diffus lyskjegle med en styrke på noen få lumen. I dag  derimot får vi alt fra enkle, små lykter som er best egnet til å lyse opp arbeidsområder på en armlengdes avstand til de mest avanserte, som gir fra seg en lysstyrke på godt over tusen lumen. Lysdioder på disse lyktene har ingen glødetråd og bruker ca. 1/10 strøm sammenlignet med en glødepære. De nyeste diodene kan ha en varighet på oppimot 100.000 timer – eller ca. 11 år! Så kjøper du deg en slik hodelykt, har du lys til turene dine i mørket i mange år.

Jeg anbefaler deg på det varmeste å gå til anskaffelse av en hodelykt. Du vil få mange spennende og eksotiske turer ute i marka både høst, vinter og vår. Jeg har i den senere tid brukt en hodelykt som heter Led Zoom T6, og den kan jeg virkelig anbefale. Den var god og ha på hodet og den gir meget godt lys.
Lykke til!!