Hvordan kan vi begrense lyspåvirkningen vår?

 FullSizeRender

 

Dersom du prøver å bli mindre disponert fra det blå lyset fra mobil, nettbrett og datamaskin om kvelden, vil du sove bedre om natten og kroppen din vil være i bedre balanse også på dagtid. Jeg vil her gi deg 4 ting du kan gjøre for at du skal bli mindre disponert for dette ”farlige” lyset.

  1. Bruk oransje briller. Disse brillene filtrerer bort det blå lyset, slik at du får en naturlig produksjon av melatonin. Du trenger ikke å bruke disse brillene hele dagen, da vår indre klokke trenger de blå strålene. Men på ettermiddagen/kvelden er det lurt å bruke disse brillene om du skal bruke data, nettbrett eller mobil
  2. Bruk rød nattlampe. Dersom du skifter ut det vanlige nattbordslampen med rødt lys vil du lettere sovne om kvelden og du sover bedre. Det røde lyset påvirker nesten ikke den indre klokka, derfor tror hjernen at det er natt og at du har lagt deg for å sove. Det røde lyset hjelper ikke dersom du allikevel sitter foran skjermene dine før du legger deg (da uten oransje briller)
  3. Ikke legg deg med mobilen. De siste 2 – 3 timene før du legger deg bør du unngå det blå lyset fra en eller annen skjerm. Det kan vel bli ganske vanskelig for oss alle. For hvem er det som ikke ser på TV eller en serie på nettbrettet sitt på kvelden.
  4. Få mest mulig lys på dagtid. Det vil hjelpe på at din ”indre klokke” blir stilt slik at kroppen og hjernen din fungerer optimalt. En av de beste tingene du gjør er å gå en tur ut i dagslys i løpet av lunsj pausen din. Det vil gi deg ekstra dagslys og ekstra energi. Du kan godt bruke både nettbrettet ditt eller andre skjermer på dagtid uten at det vil påvirke nattesøvnen din.

 

Kilde: IForm 2015