Barmarkstrening med staver (Del 1)

BungyPump

Perioden oktober og ut desember er en periode med ustabile snøforhold her i lavlandet i Østlandsregionen. Det er derfor vanskelig å trene langrenn for de som er nødt å holde seg hjemme der det ikke er snø. Rulleskitrening kan også være utfordrende i denne perioden med hard asfalt og dårlig stavpiggfeste, mørke og kanskje glatt is på veiene. I tillegg kommer faren og risikoen med å dele veien med bilistene.

Et godt og langt mindre farlig alternativ er barmarkstrening med staver. Vi har operert med stavgangsgrupper i mer enn 15 år, og har i denne perioden observert barmarksgrupper i alle disse årene. Det er to områder som er spesielt velegnet for denne treningen i Oslo. Det er fra Midtstuen og opp diverse traseer (som Korken og Akebakken ++) opp mot Frognerseteren/Tryvann, og det er fra Bogstad badeplass opp mot Tryvann på skogsbilveien langs Wyllerløypa. Det fine med disse traseene er at man kan trene i bakker sammenhengende 30-40 minutter neste uten flate partier.

Barmarksgruppene vi ser er stort sett skiklubber med deltakere fra barneskolealder til godt voksne. Det er spesielt to observasjoner og betraktninger vi legger merke til ved barmaksgruppene.

Feil teknikk og alt for intensiv belastning.

Det vanligste er å se løping med staver. Dette simulerer ikke akkurat originalen klassisk langrenn, og ikke friteknikken heller. Kontakttiden staven er i bakken når man løper gjør at stavene bare er til pynt, det blir mest kjas og mas med armene. I klassisk teknikk er det viktig å få forfoten lengst mulig fram i bakker for å unngå et for seint fraspark. I et seint fraspark kommer frasparkfoten bak kroppens tyngdepunkt, det vil si lite trykk på skia og ofte et glipptak som resultat. Løping med staver gir ikke denne treningseffekten med å få forfoten fram.

Det andre vi observerer er skiløpere som oftest belaster alt for mye, vi hører hyperventilasjonen lange veier. Stakkars unge skiløpere som blir bedt om å ta i alt de har i hvert drag. Ikke rart vi mister de fleste etter kort tid.

Det er fryktelig å observere så mye inkompetanse både på teknikk og treningsforståelse.

Artikkelen fortsetter i morgen!!