Er det enkle alltid det beste?

 

Jeg har vært en relativt aktiv person i hele mitt liv, og da kanskje spesielt fysisk aktiv. I dag lever jeg av å hjelpe andre til bli fysisk aktive. Jeg velger bevisst å bruke begrepet fysisk aktiv framfor trening. Jeg baserer meg på teorien om at vi mennesker i utgangspunktet ikke trenger å trene, det vi trenger er å være fysisk aktive.

Jeg har da primært helse som viktigste stikkord. Begrepet trening regner jeg med oppstod i forbindelse med idrett og prestasjoner. I dag er det veldig mye snakk om trening, kanskje for mye. I vår tid er jo alt fokus på trening egentlig en fallitterklæring til vår livsstil. Vi kjøper oss mange hjelpemidler og tjenester for å slippe å gjøre hverdagslige oppgaver, for så å kjøpe oss trening for å kompensere for det vi ikke vil gjøre.

Jeg tror nok vi enkelt kan bli flinkere i hverdagen til løse en arbeidsoppgave i kombinasjon med at vi får litt fysisk aktivitet. Dette tror jeg vil kunne oppleves som mye mer meningsfylt og samtidig vil det være mye mer miljøvennlig. Det er hverdagslige og kanskje trivielle oppgaver jeg har i tankene, – som å gå, sykle, vaske, rydde, osv.

Du har kanskje sett alle de rare og for meg mange meningsløse treningstilbud som i dag tilbys, veldig mye påvirket av trender og mote og ofte importert fra utlandet. Vi påvirkes og påvirkes gjennom reklamekampanjene, og dette ser også ut til å virke. Det holder ikke å kalle noe for hopp og sprett lenger, nei – det skal helst være et intetsigende engelske navn på treningen.

Ikke la deg lure, hvor lenge tror du f.eks folk orker å gå opp og ned på en krakk inne i en sal? Jeg tror ikke slik aktivitet kan holde på så veldig mange over noe tid.

Fellestrekket for mange treningstilbud er at tilbyderne har glemt at vi mennesker også har et hode med tanker, følelser og sanseinntrykk. De fleste treningstilbud undervurderer derfor betydningen og påvirkningen av arenaen der aktiviteten utøves.

Det moderne mennesket i vår verdensdel har ofte to store utfordringer, det er en kropp som er understimulert og et hode som er overstimulert. Hvordan kan vi bearbeide begge behovene , -eller få i pose og sekk? Det er her areaen for aktiviteten kommer inn. Et overstimulert hode blir ikke akkurat roligere av høy diskomusikk, av monotone, stillestående repetisjoner eller av masse mas og kjas.

Det fins en uslåelig aktivitetsarena, og det er ute i naturen. Kombinerer man en fysisk aktivitet med naturen, har man en optimal kombinasjon. Det er ikke godt å forklare hvorfor natureksponering gjør oss godt, men det er vel dokumentert innen forskningen.

Fysisk form er ferskvare, det vet de fleste av oss. Helseeffekten følger fysisk form, den er også ferskvare. Skal det være noen mening må vi altså ha kontinuitet i vår aktivitet. Da er det nærliggende å satse på noe man kan holde på med livet ut. Her kommer igjen ordtaket «det enkle er ofte det beste» til sin rett. Det enkleste og kanskje mest undervurderte er å gå.

Man kan gå på beina, på ski, med staver, med truger osv. Mange av disse gå-aktivitetene er det høyst realistisk at man vil gjøre livet ut.

God kontinuitet i aktivitet betinger at man ikke har for mange «avhengigheter» som: åpningstider, transport, medlemskaper, fasiliteter, utstyr, instruktører, løyper, føre, vær, osv. Det fins en avhengighet som er OK, og det er avhengighet av fysisk aktivitet.

Å gå på beina har sjelden mange «avhengigheter», man kan oftest gjøre det når som helst og hvor som helst.

I januar (nyttårsforsett) og august (etter en litt lat sommerferie) har mange ambisjoner om å begynne et nytt og bedre liv. Det virker som de fleste har for store ambisjoner, og da er det jo så lett å mislykkes.

Et godt råd er å tone ned, begynn forsiktig og gjøre noe enkelt (som å gå) og bygg opp gradvis over lengre tid. Det meste jeg har skrevet til nå er sikkert selvfølgeligheter for de fleste av dere.

Det underlige er nemlig at vi ofte vet hva som er bra for oss når det f.eks gjelder helse, men det er ikke dermed garantert at vi gjør det. Vi mennesker er noen underlige vesener, vi er intelligente, men husk, – vi er bare delvis rasjonelle. Hadde vi vært fullt rasjonelle hadde det antakeligvis ikke vært så mye elendighet her på jorden.

Et hjelpemiddel du kan bruke for å oppnå diner ønsker ligger i «Tankens kraft» kombinert med drills eller gjentakelse og gjentakelse. Det er dette reklamen spekulerer i, de serverer sitt budskap, og gjentar og gjentar. Jeg har flyttet grenser og satt verdensrekorder med tankens kraft. Du kan komme deg ut i skogen eller marka, det er bare å begynne med å tenke seg det, visualisere det. Gjenta og gjenta, og kanskje jeg har påvirket deg til å gjøre noe meningsfullt med positiv hjernevask. Lykke til!

Ingrid Kristiansen