Kan vi selv gjøre noe for å unngå stress?

 

Hva kan vi selv gjøre for å mestre/takle stress situasjonene vi komme opp i? Først av alt noe som er stress for enkelte er ikke det for andre, så her må vi alle ta utgangspunkt i oss selv å lære oss hvordan vi takler og løser stressrelaterte ting som dukker opp i livene våre.

Litt kort forklaring på bildet over:

  1. Bevisstgjøring

Først av alt er det viktig at du har selvinnsikt i ditt eget liv. Vær ærlig mot deg selv og sett navn på de utfordringene du har. Skriv dette ned. Alt man skriver ned blir mer forpliktende og er da lettere å jobbe med.

  1. Akseptering

Det er sjelden andre kan løse våre utfordringer/problemer. Derfor er det viktig at vi aksepterer de utfordringene/problemene vi har. Vi må altså ta tak og gjøre noe med det om vi ønsker å komme videre.

  1. Åpenhet

Ikke gå alene og ”ruge” på problemene dine snakk gjerne med noen å få luftet tankene dine. Begynn og snakk med noen som aksepterer deg for den du er. Viktig at du aksepterer deg selv, selv om du ikke er helt perfekt.

  1. Situasjonsforandring

Viktig at vi forandrer på livet vårt som gjør oss stresset. Det er det bare vi selv som kan gjøre noe med, men det er viktig at vi har en innsikt på hva som gjør oss stresset. Vær ærlig mot deg selv.

  1. Avspenning

Som oftest er problemene våre forbundet med spenninger, derfor er det sikkert lurt å lære seg avspenningsøvelser. Det har jeg selv god erfaring med fra min tid som toppidrettsutøver. Jeg fikk orden på mange av problemene mine da jeg startet med avspenningsøvelser. Kan virkelig anbefale det.

  1. Mental trening og positiv tenking

Jeg har skrevet i flere blogger at jeg fikk god hjelp av mentaltrening og positiv tenking da jeg var toppidrettsutøver og jeg vil anbefale dette på det varmeste. Ditt spørsmål vil sikkert være. Hvordan gjør jeg dette?

  • Først av alt må du lære deg å gå inn i dyp avspenning (det tar litt tid å lære seg, men vær tålmodig)
  • Når du er i dyp avspenning kan du tenke deg inn i problemstillingen din. Se situasjonen i bilder, da kroppen din oppfatter bilder bedre enn ord.
  • Når du tankemessig er i problemsituasjonen din, da skal du tenke de positive reaksjonene.

Uavhengig av den mentale treninga er det veldig viktig at du lærer deg en systematisk POSITIV indre samtale.

  1. Fysisk trening

All fysisk aktivitet hjelper oss i de fleste stress situasjoner. Har du ikke startet med litt fysisk aktivitet så anbefaler jeg deg å begynne. Du trenger ikke gjøre mer enn å gå deg en tur!!