Hvilken effekt får man av små pauser fra stillesitting?

 

Badevekten er ikke det beste hjelpemiddelet for å måle helsegevinst av trening. Små pauser fra stillesitting reduserer sannsynligheten for sykdom og andre helseplager, men det hjelper også på vekta.

Et lite regnestykke

Vi skal gjøre et lite regnestykke for å se på hva pausene kan bety for deg i kilo og gram.

  • Når vi sitter eller ligger forbruker vi cirka én kalori per minutt
  • Dersom du står forbruker du litt mer. Når du går bruker du cirka fire til 5 kalorier i minuttet
  • Velger du å ta trappen istedenfor heisen forbrenner du cirka ti ganger mer enn når du sitter stille

Det lille ekstra

Skal man finne ut hvilke utslag dette kan gjøre på vekta kan man som en tommelfingerregel si at cirka ti kalorier tilsvarer ett gram kroppsfett. Dersom du øker din fysiske aktivitet med rundt 100 kalorier, for eksempel 20 minutter rask gange, da ti gram kroppsfett forsvinne.

Det høres ikke mye ut, men over tid vil alle disse små skrittene gi resultater. Dersom du ønsker effekten i hverdagen kan du begynne å gå litt de gangene du har mulighet. Hvorfor ikke gå deler av veien til og fra jobb, ta i bruk trappene i stedet for heisen og lignende?

Det gir resultater

Hva skjer om du står én time i løpet av arbeidsdagen? Dette gir faktisk ganske interessante resultater. Slike tiltak gjør at du i løpet av ett år kan redusere tre kilo med kroppsfett. Og det helt uten å trene! Kanskje du skal innføre stående møter på arbeidsplassen?

Disse endringene gir omtrent samme resultat som om du skulle gjøre noen små grep med kostholdet. Vil du ned i vekt er det lurt å opparbeide seg en vane å bevege seg litt mer i hverdagen. Det kommer til å gir resultater. Selvfølgelig har det sammenheng med matvaner, og spiser du mer enn før vil du ikke oppleve samme effekt.

Rådet er derfor

Vær bevisst og utnytt alle mulighetene du har til å bevege deg i løpet av dagen. Du trenger ikke å løpe ned døra på treningssenteret for å nyte gevinsten av denne ekstra hverdagsbevegelsen.