Hvordan løpe raskere og bedre?

 

 

De fleste fysiologer og trenere er enige om at det er tre måter å forbedre sin løpeytelsen på. Disse tre måtene har jeg selv brukt på å bli verdens beste langdistanse løper på 1980 tallet.

Og det merkelige er at selv i 2016 hadde jeg vært helt i toppen i min idrett , lange løp (5000 m, 10 000 m, ½ – maraton og maraton. Så folkens her er det bare å begynne å jobbe jevnt og trutt. Viktige faktorer for å lykkes er og ha jevn progresjon.

De tre måtene er:

  1. Øke ditt maksimale oksygenopptak, maks VO2, som måler den største mengde oksygen som kan transporteres til musklene under trening
  2. Du kan øke din melkesyreterskel (dvs. flytte punktet der muskeleffektiviteten faller dramatisk)
  3. Du kan få bedre løpsøkonomi eller utholdenhet

Ønsker du altså å bli en raskere/bedre løper bør det meste av treninga du gjør være rettet mot disse tre viktige punktene. Dersom du gjør mye trening som ikke er spesifikk, vil det gi OK resultater, men ikke den beste og mest effektive fremgang.

Dersom du jogger 40 min hver dag vil du sikkert få bedre kondisjon, men dersom du virkelig skal få et løft resultatmessig (bli bedre på for eksempel 10 km) da er det lurt og jobbe med de faktorene som hjelper deg til å bli den gode løperen du ønsker å bli. Det finnes ingen snarveier (i alle fall fant jeg aldri de), men jevn god jobbing mot målet er å anbefale.

Jobb med løpsøkonomien din, flytt melkesyreterskelen din og få et høyere Maks VO2

Trenger du hjelp, kan jeg hjelpe deg!