Et aktivt svangerskap = et bra svangerskap?

 

 

Et aktivt svangerskap = et bra?

Jeg har nå er 63% av svangerskapet over. Jeg har hele veien vært aktiv, uten at det har gitt meg noen mer plager. Jeg er veldig glad for at jeg har hatt et så aktivt svangerskap, og håper på å kunne være så aktiv som mulig helt til slutten. Dette fordi jeg de siste årene generelt har hatt en aktiv livsstil, derfor hadde jeg nok ikke trivdes med å plutselig måtte ligge stille, få vondter eller måtte endre livsstilen helt. Dette betyr mye for livskvaliteten. I tillegg til at aktivitet er viktig for barnet.


Selvfølgelig har jeg merket at man tåler ting annerledes, spesielt nå når jeg begynner å bli noen kilo ekstra. Likevel prøver jeg å gjøre det beste ut av det. Jeg trener og er aktiv hver uke og jeg trives fortsatt med det. Jeg er mer motivert til å være aktiv og trene i forhold til hva jeg har vært de siste ukene. Jeg har slitt med en strekk i ryggen de siste 3 ukene, og uansett om jeg har gått, trent eller ligget stille har det vært like vondt. Jeg sov også kjempe dårlig den perioden. Dette går jo utover det meste, så kanskje ikke så rart at jeg da hadde en litt dårligere periode.


Nå er jeg inn i et godt sig igjen. Der jeg beveger meg mye hver dag, uten å få noen vondter. Jeg føler også at kostholdet er på plass, det var vanskelig de første månedene da jeg ikke hadde matlyst på grunn av kvalme. Det er deilig å være over den perioden.

Sykdom?

Det er viktig å huske på at graviditet ikke er en sykdom for de fleste damer. Noen sliter mer enn andre, og man må lytte til egen kropp. Men det viser seg at fler og fler blir sykemeldt tidligere enn de kanskje trenger når de er gravide. Jeg tenker da at, da har man masse mer tid å bekymre seg og grue seg. I tillegg merker man kanskje forskjellene i kroppen fortere, fordi man endrer sin livsstil og man har mer tid til å kjenne etter.

Skapt for bevegelse

Vi mennesker er jo skapt for bevegelse, også når damer er gravide. Fysisk aktivitet og trening skader ikke fosteret. Selv om du kanskje ikke har vært aktiv før er det enda viktigere nå, husk nå går det ikke bare på deg selv men en liten en i tillegg. Bruker man kroppen daglig, blir den sterkere, dette fører også til at vi orker

Bevegelse hjelper mot mange plager

Fysisk aktivitet og generelle øvelser kan være en slags “medisin” for plager som kan oppstå under et svangerskap. For eksempel forstoppelse, hovne bein, kramper, søvnløshet, tretthet, urinlekkasje og rygg- og bekkenplager. Det vil også ofte hjelpe på fødselen og tiden etter om du er i fysisk god form.


Alt hjelper

Alt i alt så håper jeg de som er gravide forstår at aktivitet er viktig, det er ikke snakk om mer enn 30 minutter om dagen som er anbefalt. Dette trenger man ikke ta i ett strekk om man får vondt av lange turer. Det kan også være fint å svømme, sykle eller gå med staver. Det gjelder å finne noe du liker, og kanskje noe du kan gjøre sammen med andre? Jeg prøver å variere mest mulig, slik at kroppen skal få ulik belastning og at hele kroppen skal styrkes på riktigst mulig måte.

– MK –