De “ukjente” langdistansejentene fra 90 – tallet

Foto: Kondis.no

De aller fleste som fulgte med på langdistanse løping på 80 –  tallet husker at Grete Waitz og Ingrid Kristiansen gjorde mange fantastiske løp og hevdet seg helt i toppen internasjonalt. Ja, vi to vant mange prestisjefylte løp både på 10 km, ½ – maraton og maraton. Det som er interessant er at de tidene jeg/vi oppnådde hadde vært helt på høyden i dag også. Så hva har skjedd med lange løp for damer?

Det mange ikke vet er at vi hadde mange ”ukjente” gode langdistanse damer på 90 – tallet som ingen vet hvem er. Det er derfor jeg har lyst til å hedre disse jentene (damene) med noen ord på min blogg. jeg husker spesielt da vi i Oslo arrangerte VM  i 1/2 – maraton, da hadde vi tre jenter som sprang på 1.10 t. kjempegøy! Hva skal til for at vi skal få flere jenter til å løpe så fort igjen? Talentene har vi, men de må bli inspirert og fulgt opp fra både trenere og forbund.

Hadde disse jentene  fra 90 – tallet drevet på i dag hadde de virkelig vært i Norgestoppen (omtrent bare Karoline Grøvdal hadde vært bedre)

Hvorfor er det blitt slik. Jeg tror at standarden på lange løp var mye bedre og de nest beste jentene strakk seg etter oss to på toppen. De så ingen begrensninger og mente vel at en tid på 1.15 t på ½ – maraton ikke var noe stort løp.

Slik er det jo ikke i dag dessverre, så jeg tror at de løperjentene vi har i dag må ”programmere” hodene sine til å tro de også kan løpe ned mot tider som vanlige hardt arbeidene løperjenter gjorde på 80 – tallet.

De jentene som driver på i dag er nok ikke noe dårligere talenter, men hvorfor blir ikke resultatene bedre? Jeg vet at flere prøver og prøver seg mot disse resultatene, men har ikke lyktes til nå.

Men med god trening over litt flere år samtidig som de jobber med tanken på at de kan gjøre det jentene gjorde for 30 år siden, da tror jeg resultatene vil komme.

For 30 år siden gjorde vi ting enkelt, kanskje det er løsningen, den gang hadde vi ikke pulsklokker, mange joggesko par og all vedens ”unyttig” informasjon om langdistanse løping.

Mitt motto var alltid (da jeg var toppidrettsutøver og er det fremdeles) ”Det enkle er ofte det beste”

Jeg nevner her 13 løpere som for mer enn 30 år siden løp under 1.16.10 t på ½ – maraton. Min plan med denne bloggen var å vise dere et bilde av alle disse spreke jentene, men jeg greide ikke å finne  bilder av alle disse på nett. Litt kontrast til alle løperne av i dag, der vi finner 100 vis av bilder på nett av enkelte.

Hilde Stavik : 1.10.21 t

Brynhild Synsnes: 1.10.29 t

Anita Håkenstad: 1.12.21 t

Maiken Sørum: 1.12.24 t

Hilde Hovdenak:  1.14.24

Sigrid Renna: 1.14.59 t

Christin Sørum: 1.15.03 t

Marianne Fløymo: 1.15.09 t

Christine Teig: 1.15.33 t

Torhild Dybwad: 1.15.48 t

Margret Moen: 1.16.00 t

Anne Bostad: 1.16.06 t

Jorunn Rekedal: 1.16.08 t